fredag den 19. september 2008

Bankrøveri eller finansspekulation?

En mand fra Katalonien - Enric Duran - har fuldt legalt begået adskillige "bankrøverier". Det er foregået fuldstændig på systemets præmisser og på den måde de ønsker, at folk handler på.

Inden jeg fortæller historien, vil jeg igen understrege, at denne metode ikke bare er lovlig - det økonomiske og det politiske system opfordrer ligefrem til det. Det han gjorde, er det især USAs banker har opfordret folk til at gøre i årevis og som nu er grunden til at bankerne går fallit, og det er det USAs regering tilskynder idet de nu i denne uge har gået ind og reddet (nationaliseret) disse "uansvarlige" banker. Det er ikke andet end løssluppen kapitalisme, når det er bedst (iøvrigt er dette noget, mange libertarianere vil have afskaffet - det er faktisk en anden type kapitalisme de vil have nogen af dem. Se note.): systemet skal køre hurtigt, penge skal skifte hænder, det er ligemeget om der er nogen garanti for pengenes værdi, gæld er også værdi, spekulation og hurtige økonomiske omdrejninger er systemets grundlag... indtil det kollapser og folk opdager at det var værdiløst, men til den tid har de rigeste skummet fløden. Vi så det også i Danmark i lidt mindre målestok med Roskilde-banks kollaps: pyt med om der er dækning og reel værdi bag lånene og værdipapirerne, for hvis bare papirerne skifter hænder hurtigt nok, så kører systemet rundt, og det ser ud som det går godt... indtil det stopper og showet er forbi.

Nok om det. Her er historien:

Enric Duran optog 68 forskellige lån i forskellige banker. Nogle af dem var investeringslån til at starte eget firma. Et af de firmaer han startede producerede iøvrigt materiale, der illustrerer og protesterer mod dette kapitalistiske finans-cirkus - bl.a. klistermærker og den slags, men også hele denne "happening". På to år fik han ialt 492.000 euro fra forskellige banker for at vise vor let det er at udføre "bankrøveri" på den måde, de gerne vil have og ligefrem opfordrer til.

Metoden er simpel: Han gik hen til en bank og præsenterede sig som en god kapitalistisk iværksætter og bad om et lån til opstart af sin nye virksomhed. Bankerne er i vore dage glade for at give lån ud (uden garanti for dækning), for så får de et gælds-bevis, som er lige så godt som et værdi-papir (der heller ikke har dækning), som de kan bruge til deres investeringer eller til betaling af deres lån (som heller ikke har dækning) og som indgår som værdi-post i deres regnskab overfor deres aktionærere, så flere vil købe deres aktier (der heler ikke har dækning). Disse tomme værdi-papirer bliver købt af større banker og finans-institutioner helt op til central- og national bankerne, som jo udsteder lige så tomme og dækningsløse (men med "statsgaranteret" værdi) værdi-papirer kaldet "penge". Systemet kører rundt på gældsbeviser uden dækning og så længe ingen beder om at indløse dem, så kører det rundt.

Efter at have fået lån til opstart af et firma, så laver han flere firmaer med flere lån, og ganske ligesom andre respekterede virksomheder så optager de firmaer lån hos hinanden, så ingen af dem har skattepligtig indtægt men ser ud som om de kører hurtigt rundt - og det er jo det, der tæller - så de kan få flere lån hos bankerne.

Derudover så udbetalte disse firmaer jo naturligvis en klækkelig løn til deres direktør - ham selv - så han havde en pæn indtægt, han kunne præsentere for bankerne og dermed optage nye lån. At hele hans indtægt egentlig er 0 fordi hans løn modregnes af hans gæld er underordnet... det er netop også sådan danske rigmænd financerer deres liv (og undgår at betale skat): de ejer ikke noget selv, det hele er baseret på gæld eller ejet af deres firma, som kan trække det fra som udgift.

Hvorom alting er... lån til opstart af nye firmaer, firmaer der optager lån hos hinanden så de ser ud som om de har en indtægt, udbetaling af en kæmpe løn til direktøren, som selv investerer det i flere lån til flere "investeringer"... systemet kører rundt... det er det systemet vil have... det er det det er bygget op omkring.

Efter nogen tid gjorde han så et offentligt medie-stunt ud af det, og alt han behøver at gøre er at erklære sine firmaer fallit. Hvis han havde været et kæmpe-firma og i USA, så ville regeringen endda have reddet ham ud af det. Han har ikke gjort noget ulovligt, men tværtimod taget næsten en halv million euro ud af bankerne ved at gøre det, de gerne vil have os til at gøre. Hans gæld er jo deres fiktive "indtægt". Deres fiktive indtægt er aktionærernes indtægt ... indtil nogen spørger hvor værdierne egentlig kommer fra selvfølgelig... og staterne gør det samme ved at udskrive gældsbeviser kaldet "penge" som heller ikke er baseret på nogen egentlig værdi.

Det er tvivlsomt om han bliver retsforfulgt. Og ligesom Claus Riskjær Pederson i Danmark er det værste, der kan ske, at han bliver erklæret i personlig betalingsstandsning, hvilket jo ikke forhindrer nogen kapitalister i at fortsætte, så længe de bare "ansætter sig selv" og fortsætter med at have gæld nok til at de ikke behøver at afbetale deres gæld, fordi de ikke har nogen indtægt... det hele kører rundt og bider sig selv i halen :) Finansverdenen er fantastisk.

Historien har jeg modtaget på engelsk via email. Der fulgte nogle links med, men de er alle på katalansk / spansk, som ikke lige er min stærkeste side. Formålet med det hele er at vise, hvad vores finansverden og økonomiske system er bygget op omkring og hvor skrøbeligt det er. Det er ikke uden grund, at hans "firma" hedder "CRISI": krise.
http://polaris.moviments.net:8000/es/crisi
http://polaris.moviments.net:8000/es/book/export/html/32
http://www.youtube.com/watch?v=wkdtJoZ4kFQ

Note: Mange libertarianere (de der kalder sig "anarko-kapitalister) er faktisk stærkt imod denne finans- eller spekulationskapitalisme, og baserer hele deres teori på en tilbagevenden til "guld-standarden" (alternativt sølv), hvor ingen banker kan udskrive mere i lån end de har dækning for i rigtigt guld eller i rigtige penge, og hvor "rigtige penge" betyder, at staten ikke kan udskrive flere penge end den har guldreserver, således at man som borger til hver en tid kan veksle sine penge til guld, og man altså kan stole på at der er reel værdi bag kapitalen. Men det er en helt anden diskussion.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar