tirsdag den 30. september 2008

Endnu en flygtning dræbt under udvisning

Bragt på Modkraft.dk 18. juni 2007


En 23-årig nigeriansk immigrant er blevet kvalt af politibetjente under en tvangsudvisning fra Spanien til Nigeria. Myndighederne lover en undersøgelse af drabet, men det er langt fra første gang, det sker.


Lørdag den 9. juni 2007 blev den 23-årige Osamuyia Aikpitanhi dræbt af politibetjente under en tvangsudvisning fra Spanien til Nigeria.

Under hans udvisning med flyselskabet Iberia Jet blev den nigerianske immigrant kvalt, da politiet gav ham tape for munden.

Osamuyias familie siger, at han blev slået og sparket af de spanske betjente, da de hev ham ombord på flyet, og flere vidner fortæller, at han strittede imod betjentenes overgreb.

Det burde altså være tydeligt for både de øvrige 97 passagerer og flyets personale, at Osamuyia Aikpitanhi ikke foretog rejsen frivilligt.

Ifølge både international og national lovgivning har et lands politibetjente ingen myndighed ombord på et international fly, og både passagerer og besætningsmedlemmer kunne derfor med fuld ret have grebet ind og forhindret udvisningen.
Osamuyia døde ved kvælning, da betjentene kneblede ham og gav ham tape for munden for at tvinge ham til at sidde stille. Da besætningen på flyet opdagede, at en af deres passagerer var omkommet, måtte de vende om og mellemlande i den spanske by Alicante.
Læs mere om dødsfaldet: »Another death in deportation class« på no-racism.net (engelsk)

Placering af ansvar
Ifølge den internationale lovgivning om ansvar ombord på fly har politiet ingen ret til at udøve magtanvendelse mod eller fysisk tilbageholdelse af en person ombord på et fly, og hvis deres magtanvendelse slår en person ihjel, kan de sigtes for manddrab som ganske almindelige borgere.

Den eneste person, der har myndighed ombord på et internationalt fly, er flyets kaptajn. Han er tillige ansvarlig for alle passagerers sikkerhed og har pligt til at afvise at flyve med en person, hvis det kan bringe denne persons liv eller andre passagerer i fare.

Dette er grunden til at eskorterende betjente under udvisninger gerne vil forhindre deres ofre i at kunne råbe op, men i dette tilfælde kunne besætningsmedlemmerne umuligt have undgået at observere, at Osamuyia Aikpitanhi blev tvunget ombord.

Kaptajnen ombord på Iberian Jets fly er altså også juridisk ansvarlig for dødsfaldet og kan retsforfølges.

Udviste bliver kvalt
Det er ikke første gang, at en flygtning eller immigrant bliver dræbt af betjente, der handler udenfor deres jurisdiktion. Flere udviste er tidligere blevet kvalt af betjente, der på mere eller mindre udspekulerede måder har forsøgt at forhindre dem i at råbe op under udvisningen.

Den 28. maj 1999 blev den 30-årige Aamir Ageeb kvalt, da tre tyske betjente under en udvisning bandt ham på hænder og fødder, tvang en integralstyrthjelm ned over hans hoved, og tvang hans hoved ned mellem knæene.

I august 1994 omkom den nigerianske Kola Bankole, da grænsevagter bandt ham stramt, kneblede ham og fik en læge til at bedøve ham. Kola Bankole var død, inden flyet lettede.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar