fredag den 12. september 2008

Flygtninge og filosofi

Efter i et par år at have beskæftiget mig intenst med migrationspolitik i den virkelige verden, kunne jeg lige så godt forsøge at bruge det til noget teoretisk-fagligt. Denne opgave handler om det umulige forhold mellem inddelingen af verden i "suveræne" og partikularistiske stater og de angiveligt "universelle" menneskerettigheder - denne situation er en slags juridisk "rund firkant" - en logisk umulighed, som kun kan delvis overkommes ved at give særlige rettigheder til flygtninge. Men når staterne stadig er de, der skal anerkende flygtninges rettigheder, så er disse ikke garanterede og dermed er menneskerettighederne heller ikke.

I opgaven dedikeres et kapitel til beskrivelsen af nogle af de mekanismer staterne bruger til at holde sig fri fra det juridiske ansvar de formelt har overfor flygtninge (et emne jeg har skrevet om mange andre steder, flere eksempler kan findes her på bloggen). Samtidig illustreres det, hvorledes den igangværende underminering af rettighedsregimet overfor flygtninge også vil påvirke "vores" liv - altså underminere rettighederne for folk, der ellers føler sig sikre i deres statsborgerskab.

Dernæst vurderes flere forskellige retninger indenfor moderne politisk filosofi: utilitarisme, kontrakt-teori, Rawls, kommunitarisme samt feministiske og andre liberalisme-kritiske retninger, og hvorledes man kunne begrunde ansvaret for flygtninge i disse. Konklusionen er at det ikke nytter blot at fokusere på rettigheder, da stater til hver en tid kan omdefinere rettighedsdiskursen. Istedet bør man også bruge flere forskellige "våben" og gøre det moralske ansvar personligt nærværende.


Read this document on Scribd: Flygtninge og filosofi

Iøvrigt kan jeg varm anbefale Christina Boswells værk The Ethics of Refugee Policy (2005) til de, der er videre interessede i emnet.

Download som pdf

Ingen kommentarer:

Send en kommentar