tirsdag den 30. september 2008

Grækenland: flygtninge smides i havet

Bragt på Modkraft.dk 28.september 2006

De græske myndigheder anklages for at have smidt 40 flygtninge i havet ud for Tyrkiets kyst. Mindst seks er druknet. Grækerne benægter historien og skyder skylden på Tyrkiet.

Tirsdag den 26. september blev 31 migranter reddet i land ud for den tyrkiske kystby Izmir, efter at lokale beboere havde hørt råb om hjælp ude fra havet.

De overlevende, der var del af en gruppe på 40 flygtninge, fortæller, at græske myndigheder smed dem i havet. Seks af migranterne er fundet omkomne og tre savnes fortsat.Muhammed Alti, der er blandt de overlevende, var flygtet fra krigen i Libanon, og i Tyrkiet havde han og omkring 40 andre flygtninge betalt smuglere for at transportere dem til den græske ø Chios.

Da de ankom, blev de konfronteret af græske militær-personer, som sendte dem ud med en kystbevogtningsbåd, og – ifølge Muhammed og flere af de overlevende – smed dem i havet ud for Tyrkiets kystlinie.

Muhammed Alti fortæller til det Anatolske nyhedsbureau i Tyrkiet, at:

– Den græske kystbevogtning smed os i havet fra deres båd uden så meget som at spørge, om vi kunne svømme eller ej. Jeg fatter stadig ikke, hvad vi gik i gennem. Det lykkedes mig og min kone at svømme i land. Vi troede, at menneskerettigheder betød mere i Europa.

Udover libanesere bestod gruppen af flygtninge fra Palæstina, Tunesien, Irak og Afghanistan.

Græsk kritik af Tyrkiet
De græske myndigheder benægter, at denne forbrydelse skulle have fundet sted, men har endnu ikke givet nogen forklaring på, hvad der så førte til mindst seks druknede.

Kommandør for kystbevogtningen på Chios, Haris Bournias, forklarer, at migranterne nok er kæntret selv, mens Grækenlands marineminister fortæller, at kystbevogtningen nok har opsnappet deres båd og bedt de tyrkiske myndigheder om at bringe dem tilbage.

Den tyrkiske kystbevogtning siger dog, at de aldrig modtog noget opkald fra Grækenland, ligesom migranternes båd heller ikke er blevet fundet.

Blot en uge tidligere klagede den tyrkiske kystbevogtning over, at Grækenland havde efterladt migranter i små gummibåde uden årer ud for den tyrkiske kystlinie. Denne begivenhed blev filmet og vist i tyrkiske medier.

FNs Flygtningehøjkommissariat UNHCR vil nu undersøge sagen.

Grækenlands udenrigsminister har affejet historien og henvist til, at Tyrkiet ikke overholder den bilaterale aftale om at tage imod afviste migranter.

Tyrkiet er et af de få transit-lande, der er tilbage for at komme ind i EU. Grækenland og EU har længe presset Tyrkiet til slå ned på de »illegale« rejsende og lukke ruterne.

Af Ole Poulsen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar