tirsdag den 30. september 2008

Selvsving i Svendborg

Bragt på Modkraft.dk 7. april 2005

Medierne optrappede bevidst omtalen af en happening mod statsministeren i januar. Dansk Politiforbund afviser i deres fagblad, at der skete noget særligt.

Da nogle venstrefløjsaktivister i Svendborg opførte en happening under Anders Fogh Rasmussens valgturné i januar, gik medierne i selvsving: »Angreb mod demokratiet og ytringsfriheden« og »Fogh jaget ud af byen« lød beskrivelserne i pressen. Men i en artikel i Politiforbundets fagblad afviser politiet selv den voldsomme udlægning under overskriften »Der skete jo ingenting«.

Statsministeren og medierne gjorde også meget ud af at få det til at virke, som om aktivisterne var voldelige, selvom ikke ét af den samlede danske presses billeder kunne dokumentere noget i den retning.

Men politiinspektør i Svendborg, Dennis Schmidt, kunne overhovedet ikke genkende mediernes version af begivenhederne. Han mener, at der var fuldt styr på situationen:

– Pressen beskrev situationen som om, statsministeren måtte bringes i sikkerhed. Det var slet ikke tilfældet. Nogle autonome bar hvide lagner med rød frugtfarve. De lå fredeligt på fortovet uden at genere nogen. Resten af dem, der lavede ballade – autonome i skarp konkurrence med Venstres Ungdom – råbte bare højt, hvilket man jo skal have lov til. Der var tale om en fuldt ud lovlig happening. De unge ville markere deres politiske holdninger, siger Dennis Schmidt til Dansk Politi.

Anders Fogh Rasmussen var dog ikke sen til at udnytte situationen og påtage sig offerrollen. En rolle de danske medier var glade for at give ham i en ellers kedelig valgkamp, hvis næstmest omtalte tema var dankortgebyrer.

Medierne har ansvaret
Studielektor på RUC, Simon Andersen, mener, at statsministeren udnyttede lejligheden til at »score nogle billige point«, for at få sympati. Simon Andersen mener dog, at pressen burde have opført sig langt mere ansvarligt den dag i Svendborg.

– Medierne bærer altid et ansvar. Og i forbindelse med valgmødet i Svendborg, bærer de et ekstra stort ansvar, fordi der vitterligt ikke skete noget. Fodboldvold og terrorisme er reelt nok. Her kan man måske også hævde, at pressen er med til at eskalere eller blot vedligeholde vold, fordi de her mennesker jo måler hinanden på, om det lykkes at få gang i gaden. Men der er trods alt den substans i det, at der fra et mediesynspunkt er noget at dække.

– I tilfældet det danske folketingsvalg er der knap nok en historie, og derfor er det at gå over gevind, når man fokuserer så meget på et optrappet trusselsniveau, siger Simon Andersen til Dansk Politi.

Af Ole Poulsen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar