mandag den 20. oktober 2008

Had som politisk drivkraft: dokumentation

En lille opsamling af nogle få af de mange racistiske episoder der har været i forbindelse med den amerikanske valgkamp 2008. I et tidligere indlæg kom jeg med en lang svada om de desperate teknikker i den amerikanske valgkamp 2008, og fortalte at der er blevet en uhyggelig stemning, hvor gammeldags racisme mod sorte kombineres med moderne "islamofobi", og at McCain-Palin-kampagnen har både direkte og indirekte opfordret til og pustet til dette had. I dette indlæg har jeg samlet en række links til artikler, billeder, vidoer m.v. som illustrerer dette.

Det er ikke uden grund, at folk, der ellers har været ærke-konservative, nu er begyndt at forlade det republikanske maskineri under denne valgkamp. Ikke bare sorte konservative som f.eks. Colin Powell, føler sig udelukket af den racistiske stemning og skubbet over i Obamas lejr, også traditionelle kristne kultur-konservative kan nu ikke længere stå inde for den kampagne, som i stigende grad gør præsidentvalget 2008 til et valg, der ikke handler om den enkelte kandidats politik, men snarere er et valg mellem to kulturer: et hadefuldt, racistisk USA med hvid kristen kultur som politisk overlegen - eller det demokratiske og mangfoldige USA, hvor man kan føre en nogenlunde anstændig politisk diskussion.

Collin Powells interview om hvorfor han ikke længere kan stå inde for hverken McCains manglende politik eller den stemning, som partiet har valgt at promovere, er særdeles nuanceret og rammer nok, hvad mange "anstændige" konservative føler:


Palins budskab om, at Obama ikke er en rigtig amerikaner, ikke "en af os" og ikke "ligesom os" er teknisk set åbent for fortolkning, men hendes vælgere er jo nogenlunde intelligente, så de har fanget budskabet og råber ting som "forrædder", "terrorist", "dræb ham" "hug hovedet af ham" m.v. om Obama til Palins vælgermøder. Disse møder er nu overvåget af Secret Service efter at det blev rapporteret, at tilhørere havde råbt dødstrusler mod Obama ved en af dem.
Gammeldags racisme dukker op igen
Det er ikke kun Obama, der bliver råbt efter, men alle ikke-hvide som angribes af denne retorik, hvilket har resulteret i tilhørere, der bryder ud i racistiske udtryk fra apartheid-tiden, såsom "Sit down, boy!" - råbt mod en sort lydmand ved en af Palins møder, mens sorte journalister er blevet bortvist fra McCains møder. "Boy" er i USA et racistisk udtryk, som stammer fra slave-tiden og indikerer hvid overlegenhed. Det er ikke et ord, der er "åbent for fortolkning", men ubetvivleligt racistisk i USA.

Det samme er det, når den Republikanske Klub i Sydcalifornien udgav propaganda, der slår på fordommene "sort = på bistand" samt stereotypiske "sorte" fødevarer (vandmelon, kylling, revlsben), i form af en "Obama 10 bucks food stamp". Budskabet er, at når en sort mand bliver præsident, så får han ikke sit ansigt på en pengeseddel, som andre præsidenter, men istedet på en madkupon til sorte bistandsklienter.

Denne mand deltog i et McCain-møde og mødte op med en plys-abe, der til synelandende skulle forestille Obama (Se CBS's video her). Budskabet: sort mand = abekat er ikke til at misforstå for amerikanere, og er ikke noget nogen politisk kampagne burde har lyst til at blive associeret med. Og dog - da spørgsmålet om den hadefulde stemning kom op ved den tredie tv-debat, kaldte McCain alle sine fans - inklusiv denne mand - for patriotiske amerikanere, som han er "stolt" af.

Apropos "gammeldags" og let genkendelige racistiske udtryk i USA, så var det altså i den sammenhæng heller ikke det heldigste, da McCain fortalte, at han i en tv-debat ville "piske" Obama. Det fik mange til at tænke på slaveejernes piskning af sorte. Det var næppe sådan ment, men i USA er det altså ikke det smarteste at sige, når man selv ikke vil kendes ved sine forfædres rolle som slave-ejere.

Det er næsten lige så dumt, som da en konservativ hjemmeside, der så vidt jeg ved ikke har noget med Det Republikanske parti at gøre, lavede propganda som direkte opfordrede til at hænge Obama - altså et meget utvetydigt budskab om at genindføre tidligere tiders racisme med nigger-lynching som lovlig fritidsbeskæftigelse.
Har McCain kontrol over sin kampagne?
McCain ser til gengæld ikke rigtig ud til at nyde det, når hans tilhørere udbryder i "terrorist!" og "dræb ham!", mens McCain taler om Obama, og antyder, at der er noget fordækt ved ham. McCain har været med til at skabe noget, han ikke selv er stolt af.


McCain har på den ene side forsøgt at tage afstand fra den racistiske retorik og han har af og til irettesat sine vælgere, når de udbryder deres misinformerede løgne. På den anden side er det åbenlyst, at hans kampagne - både videoer og Palins taler - meget bevidst forsøger at påvirke folkestemningen i den retning, han offentligt tager afstand fra, og på "græsrodsniveau" er det ganske officiel politik, at deres kampagne går ud på at sprede løgne og race-had. Således instrueres de frivillige, der skal rekruttere folk til McCain-sagen, i hvordan de bedst kan pirke til folks angst og fordomme.

Andre officielle afdelinger af Det Republikanske Parti har til gengæld været ganske åbne om hvad de mener om McCains ønsker om at køre en sober valgkamp. De har fundet de gamle budskaber fra race-adskillelses-tiden frem og krydret dem med moderne islamofobi m.v.

Det republikanske parti i Sacramento udgav således propaganda, der gør Obama identisk med Bin Laden, angriber Obamas kone og opfordrer til at Obama tortureres. Materialet, der blev fjernet efter kritik fra højere parti-afdelinger, skal vurderes i sammenhæng med, at Obama-reklamer i Sacramento var blevet overmalet med åbenlyst racistiske slogans - inklusiv henvisninger til til Ku Klux Klan.

Budskabet "Obama = Bin Laden" er populært og sælges som badges og medbringes på skilte til republikanske vælgermøder.

Samtidig har en konservativ, ekstremistgruppe med mange penge besluttet at hamre budskabet Obama = muslim = terrorist igennem og har udsendt en dvd, der i bedste Glistrup eller Mogens Camre-stil gør alle muslimer til ikke bare potentielle terrorister men også nazister og meget mere. Denne racistiske film er blevet sendt ud til millioner af vælgere i de usikre stater via forskellige avisers reklame-afdeling, hvormed det virker som om, de har avisernes opbakning og seriøsitet. Nu har Obama som sådan jo ikke noget at gøre med islam, kunne man jo mene, men denne pengestærke gruppe af McCain-støttere har alligevel ment, at det er relevant, at få folk til at hade muslimer for at få dem til at lade være med at stemme på Obama.
Terror
Få dage efter den video blev udsendt, blev rigtige muslimer iøvrigt ofre for et terror-angreb i Ohio, hvor en gruppe smed gasbomber ind i en moske fyldt med bedende muslimer, ved ramadanens afslutning. Denne episode fik iøvrigt en bisar retslig afslutning, idet terror-handlingen ikke engang kunne beskrives som en "hate-crime" af myndighederne, fordi gerningsmændende ikke sagde noget, imens de gassede børn og voksne på grund af deres religion.


Af andre udenomsparlamentariske episoder kan nævnes, at en Ku Klux Klan afdeling smuglede racistisk anti-Obama-propaganda i aviser i Oklahoma, samt at
30 biler fik skåret dækkene op ved et Obama-møde i North Carolina, eller da en Obama-aktivist blev voldeligt overfaldet i Wisconsin, eller en mindre hverdags-historie som når biler biler med Obama-bumperstickers smadres, eller episoden, hvor nogen skød en bjørn, gav den et Obama-mærke og dumpede den på et universitet til skræk og advarsel for alle Obama-vælgere, der drog paraleller til terroriseringen af sorte via afbrændte kors og andre symboler, der skulle minde dem om, at afretningen - lynchingen - var noget de kunne vente sig.

Når disse begivenheder kombineres med de mange fysiske overfald, hærværk, KKK-grafitti og hagekors på Obama-skilte samt dødstrusler mod henholdsvis muslimer, sorte og Obama-vælgere generelt, så begynder der altså at tegne sig et billede af en uhyggelig stemning, der godt kan sammenlignes med den i de racistiske sydstater for nogle få årtier siden, hvor politikere leverede retorikken og hadet, der fik racistiske borgere til at bombe kirker og hjem, lynche og overfalde aktivister og så videre for at terrorisere sorte fra at bruge deres stemme til at få borgerrettigheder eller indflydelse. Jeg tror og håber ikke at disse kræfter vinder eller er i overtal, men denne valgkamp har godt nok vist, at USA langt fra er "post-racial" og at kampen for ligeværdighed langt fra er overstået.

Video-dokumentation af den politiske stemning
Video-opsamling af noget af den hadske og aggressive stemning ved Palin- og McCains forsamlinger. Videoen illustrerer også lidt af hvad Palin gør for at inddæmme denne stemning: ingenting - istedet opfordrer hun til det, og fortæller, at hun ligefrem nyder det.


I videoen ovenfor er der bl.a. klip fra den næste video, som er en amatør-optagelse af stemningen udenfor et McCain-møde i Pensylvania. "Kommunist-bøsse", "terrorist", "socialist-svin", "europæer", "kommunist", "gå til Rusland", "baby-dræber" er blandt nogle af de ting, der bliver råbt.


En anden video med republikanske vælgere er virkelig skræmmende - her kobles Obama sammen med islam, teorrisme, baby-drab og enkelte er også åbne omkring deres frygt for at se en sort mand som præsident, fordi det eventuelt kunne give andre sorte et forkert indtryk om deres plads i samfundet: "I'm afraid, if he wins the Blacks will take over" fortæller den første kvinde i dette indslag fra Ohio:


En gruppe af racistiske McCain-tilhængere bliver smidt væk af mere intelligente McCain-vælgere, som mener, at de gør mere skade end gavn:

Artikler om dette emne:
(New York Times) The Terrorist Barack Hussein Obama

"From the start, there have always been two separate but equal questions about race in this election. Is there still enough racism in America to prevent a black man from being elected president no matter what? And, will Republicans play the race card? The jury is out on the first question until Nov. 4. But we now have the unambiguous answer to the second: Yes."
(Washington Post) Unleashed, Palin Makes a Pit Bull Look Tame

McCain had said that racially explosive attacks related to Obama's former pastor, the Rev. Jeremiah Wright, are off limits. But Palin told New York Times columnist Bill Kristol in an interview published Monday: "I don't know why that association isn't discussed more."
(CBS News) Rep. Lewis: McCain Sowing Seeds Of Hatred

As public figures with the power to influence and persuade, Sen. McCain and Gov. Palin are playing with fire, and if they are not careful, that fire will consume us all. They are playing a very dangerous game that disregards the value of the political process and cheapens our entire democracy. We can do better. The American people deserve better.
(Associated Press) Palin's words may backfire on McCain

"Whether intended or not by the McCain campaign, portraying Obama as "not like us" is another potential appeal to racism. It suggests that the Hawaiian-born Christian is, at heart, un-American. The fact is that when racism creeps into the discussion, it serves a purpose for McCain. As the fallout from Wright's sermons showed earlier this year, forcing Obama to abandon issues to talk about race leads to unresolved arguments about America's promise to treat all people equally."
(Alternet) Backlash: Six Challenges to McCain's Racist Fearmongering

Maybe these tactics will rile up the conservative base enough to save McCain's campaign from a crashing economy and a war everyone hates. Maybe they won't. But whatever they mean to the political arena, they are deeply corrosive to our society and must be covered as such. Conservative reactionaries have hidden their demagoguery behind coded rhetoric for decades, and journalists are as responsible for breaking that code as we are for translating any other insider-speak. We must not only tell people what political players said today, but why they said it and what it meant. We do it with complex financial jargon. We do it with the delicate language of international diplomacy. And we should do it with the wink-and-nod of divisive electioneering because outcomes larger than even the presidency hang in the balance.
(The American Prospect) What Right Wingers Mean When They Call Obama a "Socialist"

The hysterical accusations of socialism from conservatives echo similar accusations leveled at black leaders in the past, as though the quest for racial parity were simply a left-wing plot. Obama may not actually be a socialist or communist, but his election would strike another powerful blow to the informal racial hierarchy that has existed in America since the 1960s, when it ceased being enforced by law. This hierarchy, which holds that whiteness is synonymous with American-ness, is one conservatives are now instinctively trying to preserve.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar