lørdag den 15. november 2008

I moderne krig dør man ikke i kamp

Der er i gennemsnit 18 hjemvendte amerikanske soldater, som tager deres eget liv - hver dag. Det er flere end antallet, der dør i de to krige, de vender hjem fra.

Når de officielle tal for faldne soldater modvilligt offentliggøres i USA, så udgør de altså kun toppen af en gigantisk isbjerg. Antallet af amerikanske soldater, der dør som følge af krigene i Irak og Afganistan, er nemlig vildledende, idet de ikke inkluderer de, der dør efter hjemsendelse af fysiske og psykiske indre skader. I disse moderne krige er antallet af soldater, der falder i kamp, langt lavere end i tidligere krige, hvilket blandt andet skyldes moderne militær udrustning og læge-teknologi.

Hvis en soldat i krigen i Vietnam for eksempel trådte på en landmine og fik revet arme og ben af, så var sandsynligheden for at livsvigtige organer også blev ramt lang større end idag, hvor moderne udrustning beskytter de livsvigtige organer, og soldater i Irak kan således overleve at blive sønderflået af f.eks. vej-bomber i Irak. Dertil kommer at det idag er muligt at flyve sårede soldater i sikkerhed til behandling langt hurtigere, end det var muligt under junglekrigen i Vietnam - blandt andet fordi USA har militærbaser over alt i Mellemøsten og i Europa. Det betyder, at langt færre dør i selve krigene, men istedet vender hjem med mistede lemmer og alvorlige skader andre steder, som ikke beskyttes af den moderne udrustning eller af hurtig lægehjælp.

Blandt andet er der endnu ingen teknologi, som beskytter den menneskelige hjerne mod den ekstremt skadende påvirkning det er at opleve sin krop blive sønderflået, se sine kammerater dø, at være under konstant stress, og at føre krig mod og dræbe mennesker man ikke ved om er civile eller fjender. De amerikanske soldater vender hjem i større antal end tidligere, men det betyder ikke, at de overlever, for de vender hjem med alvorlige sår, der langsomt slår dem ihjel, hvis de ikke tages alvorligt og behandles.

Og det gør de ikke. De får ingen hjælp - slet ingen krisehjælp og stort set ikke engang sygesikring. Når de vender hjem bliver de amerikanske soldater interneret på militærbaser, hvor deres eventuelle skader behandles, og de får først lov til at komme ud, når de har skrevet under på at der ikke er mere galt med dem. Derved kan de ikke søge arbejdsskadeerstatning, rehabilitering eller krisehjælp senere.

Engang fik amerikanske veteraner automatisk livsvarig gratis sygesikring. Det gør de ikke mere. De rekrutteres på korte kontrakter, og sendes hjem inden de har været i kamp i så lang tid, at de vil være berettigede til veteran-status. De loves også gratis uddannelse, men snydes på samme måde: de sendes hjem lige et par dage før de har været der i hele kontrakt-perioden, så de ikke kan få de ydelser.

Posttraumatisk stress-syndrom (PTSD) bliver sågar ikke anerkendt som en alvorlig sygdom i den amerikanske hær, og soldater med denne alvorlige diagnose kan stadig blive tvunget i krig. "Death by cop" er en af de almindelige måder at begå selvmord på blandt de hjemvendte soldater. Det vil sige at gå amok med et våben med det ønske at blive skudt af politiet.

Under de to amerikanske partiers primær-valg af præsidentkandidater og under præsident-kandidaternes debatter forsøgte veteraner fra Irak-krigen at protestere mod krigen og mod den behandling de får af systemet. De ville høres, men fik istedet tæsk af politiet udenfor de kongresser og debatter, hvor politikerne kappedes om at være den, der mest "støtter tropperne".

Og nej... de, soldaterne, er ikke alle i krig af egen vilje. USAs permanente "krig mod noget terror" har drænet landet for både økonomiske og menneskelige ressourcer, så soldater i "the national guard", hvis opgave er nogenlunde den samme som civilforsvaret i Danmark var, er blevet sendt i krig, hvilket de ikke regnede med, da de meldte sig ind. Andre meldte sig til hæren i fredstid under løfter om gratis uddannelse og sygesikring - løfter de er blevet snydt for. Og soldaterne genindkaldes gang på gang, for selvom man har skrevet sig op til en tidsbegrænset kontrakt, så kan militæret forlænge den i krig uden at den enkelte soldat har noget at skulle have sagt. En af de faktorer, der driver folk til selvmord, er truslen om at blive genindkaldt efter endelig at være kommet hjem og inden man har haft en mulighed for at få bearbejdet sine traumer.

Men uanset om man selv har valgt at tage i krig eller ej, så er det ingen undskyldning for en regering og en hær, at mishandle sine soldater, drive dem til depression, ignorere deres lidelser og samtidig have "respect our troops" som slogan.

Læs mere:
- Suicide Epidemic Among Veterans
- VA confirms 18 vets commit suicide every day
- Iraq Coalition Casualty Count
- Iraq Vets Come Home Physically, Mentally Butchered

- Iraq Veterans Against the War


1 kommentar:

  1. Jeg fandt lige den her på en psykologs hjemmeside: www.psykisksundhed.dk
    Hvad er stress og behandling af stress med mindfulness meditation Jeg synes det er meget interessant.

    SvarSlet