onsdag den 5. november 2008

Nogle amerikanske anarkister om valget

Tre foredrag med tre prominente amerikanske anarkister om muligheden for social forandring: anarkistisk strategi, retorik og forholdet til det parlamentariske system. Cindy Milstein, Noam Chomsky og Howard Zinn om præsidentvalget i USA - eller snarere om alt det, der er endnu vigtigere, og kan føre til virkelig forandring.


Cindy Milstein: Vær positiv og konstruktiv
Først et længere og fremragende foredrag af Cindy Milstein, der er involveret i det amerikanske Institute For Anarchist Studies og Institute for Social Ecology. Foredraget fandt sted ved et Anarchist Bookfair i New York i april 2008 og altså længe før præsidentvalget. Cindy tager udgangspunkt i de mange venstrefløjsprotester ved de to amerikanske partiers konventer i sommeren 2008 og foreslår, at anarkister bør fokusere mindre på kritik af parlamentariske valg, og istedet på at udvikle en konstruktiv bevægelse, som kan praktisere det positive indhold i anarkismen. En sådan bevægelse må være forankret i de folkelige bevægelser, der af og til stemmer ved et valg, og bør istedet for at støde dem væk forsøge at kanalisere ønsket om politisk forandring ud i alle livets aspekter. Foredraget handler ikke om valget som sådan, men om anarkismen som en bevægelse, der burde fokusere mindre på valg og mere på konkrete løsninger.
Noam Chomsky: Stem - uden illusioner
Før valget gav den berømte anarkist og politiske analytiker Noam Chomsky et interview til The Real News om henholdsvis den økonomiske krise, det parlamentariske system i USA og præsident-valget. Selvom der er masser af mangler ved det amerikanske system, er det en fejltagelse at påstå at der ingen forskel er overhovedet på de to fraktioner, man kan stemme på, og selvom det er en lille forskel, så gør det en forskel for folks liv. Chomsky opfordrer derfor amerikanske vælgere til at stemme på Obama - uden at have nogen illusioner om, at alting bliver bedre af den grund. Der er intet galt i at vælge "det mindste af to onder", og det forhindrer ikke nogen i at sætte pres på systemet nedefra.
Howard Zinn: Stem gerne, men praktiser direkte aktion
Den næsten lige så berømte amerikanske anarkist og historiker, Howard Zinn har nogenlunde samme holdning som Chomsky. Han mener ligeledes ikke, at der vil komme nogen grundlæggende forandring af alene at vælge en ny præsident, men det er ingen undskyldning for at afvise de mindre forskelle, der trods alt er på de to kandidater. Ingen politiker vil dog kunne gøre nogen forandring, hvis der ikke er et stærkt pres fra en folkelig bevægelse, der sætter krav til dem og selv skaber forandringer. Det væsentlige for Howard Zinn er at skabe en bevægelse af folk, der tager livet i egne hænder og benytter direkte aktion til at forandre sine vilkår. Dette indslag er et i en række af interviews, Howard Zinn gav til The Real News om valget, den økonomiske krise og det amerikanske system.Læs også Howard Zinns artikel "Election Madness" eller det længere interview med Chomsky om emnerne og misforståelserne i den amerikanske valgkamp: "Wars, Bailouts & Elections".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar