onsdag den 12. november 2008

Prut!

Hvor er det dog ynkeligt, hvilken magt trylleord (på engelsk 'cuss words' eller 'curse words', dvs trylleord) kan have over voksne mennesker i "primitive samfund" - dvs i USA. Her er et klip fra en "skandale", hvor den højreorienterede nyhedskommentator på MSNBC, Joe Scarborough, kom til at sige et ord istedet for et bogstav, og alle i studiet opfører sig som små børn, der ikke ved, hvad de skal gøre af sig selv, fordi der var en der sagde et voksen-ord.Ynkeligt!

Ordet "fuck" er en helt almindelig del af det engelske sprog, men det er altså et af de ord, som er forbudt at bruge offentligt i USA, og en tv-station vil få bøder af censurkommittéen, FCC, som registrerer klager og uddeler tv-licenser. Den religiøse censurkommitte besluttede i 2004 at slå hårdt ned på især dette ord og bestemte at det ikke kan bruges på nogen måde der er harmløs. Fundamentalisternes begrundelse? Det refererer til en seksuel handling, og er defor altid vederstyggeligt! USAs højesteret har dog endelig, i 2007, sat en bremse for dette vanvid, og censuren er nu lidt mindre stram end for et par år siden.

Udover tabu-belagte ord er der også genstande, det er forbudt at minde folk om eksistensen af. Blandt andet brystvorter. Da Janet Jackson kom til at blotte sig et sekund under Superbowl i 2004 blev der således uddelt en halv million dollars i bøder til de tv-stationer, der viste finalen - for at have vist en enkelt brystvorte i et sekund.

I Danmark er der vel knap nok nogen børn længere, som får ukontollerbare fniseanfald eller angst, når de hører et ord, der engang var tabu. Heldigvis da. Den eneste måde at gøre sådan et ord harmløst, det er ved at gentage dem indtil man ikke er bange for dem mere, og de ikke har den samme fascination. Det burde de tilsyneladende voksne journalister på MSNBC og andre amerikanske medier lære.

Fuck er et ganske harmløst og ofte nyttigt ord - selv når det refererer til en af livets absolut mest nødvendige (og ofte ganske behagelige) handlinger, hvilket det altså ikke gør i alle sammenhænge. Se for eksempel denne lille film om de mange måder, ordet "fuck" kan bruges på:PS. Hvis de Youtube-videoer, jeg linker, til ikke virker, så sig lige til.

Tilføjelse: Spin-eksperterne på Afdeling F har en interessant analyse af den danske højaktuelle "Helge-Gate", hvor journalisten slutter af med en betragtning om, at "det sjældent er klogt at afvise anklager om seksuel chikane med ord, der starter med »pik«" (Helge Sanders svar var, at han er "pikeret"). Det kan de jo have ret i, og ligeledes er det næppe det smarteste de gør i MSNBCs "Fuck-Gate" at skynde sig at tale om et nyt emne, ved at sige et ord, der starter med "cock", som en af journalisterne gør i video-klippet her ("caucus").

Ingen kommentarer:

Send en kommentar