lørdag den 27. december 2008

USAs afgående regering erkender krigsforbrydelser

Jeg har jo lovet at bringe "oversete nyheder" her fra det forjættede land, men det overrasker mig godt nok, at jeg er nødt til at inkludere disse historier i kategorien "oversete nyheder". Jeg har ikke skrevet om det, fordi det er kæmpe nyheder af gigantisk vigtighed, og derfor gik jeg jo ud fra, at den almindelige danske presse ville skrive om det - jeg er jo ikke noget nyhedsbureau - men jeg har simpelthen ikke set noget i den danske dagspresse om det her, hvilket li'godt er noget underligt.

Enten har jeg bare overset det, selvom jeg nu plejer at følge med i den danske presse, eller også mener de danske redaktioner ikke, at det er nyhedsværdigt, at USAs vicepræsident offentligt har indrømmet at være skyldig i krigsforbrydelser, og at en kommission under USAs parlament har kendt regeringen og specifikt den tidligere forsvarsminister skyldig i krigsforbrydelser.

Hvordan pokker kan det have gået den danske offentlighed næsen forbi? Det må da være relevant at informere om, at den danske stats allierede nu er formelle krigsforbrydere. Det betyder for eksempel, at ledende medlemmer af den amerikanske regering nu kan anholdes og retsforfølges hvor som helst i verden! Alle lande, der har underskrevet tortur-konventionen (deriblandt Danmark og USA) har ikke alene pligt til at undlade at bruge tortur, men også til at retsforfølge internationale tortur-forbrydere.

Her er sagerne:

I midten af december 2008 offentliggjorde en kommission under Senatet i USA en rapport, der dels slår fast, at amerikanske tropper og CIA har begået krigsforbrydelser og brudt både amerikansk og international lovgivning ved at torturere fanger fra krigene i Afganistan og Irak. Rapporten afviser, at det blot drejer sig om enkeltstående handlinger begået af individuelle soldater, men er systematiske forbrydelser, der har været dirrigeret og instrueret helt fra toppen af militærets administration: USAs regering og specifikt den tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld. Endvidere citerer rapporten officerer i den amerikanske hær og efterretningsspecialister for at en stor del af den militante modstand til de amerikanske invasionsstyrker i de to lande skyldes netop brugen af tortur. De amerikanske torturbaser, Abu Graib og Guantanamo, står som symboler på besættelsesstyrkernes umenneskelighed og fungerer dermed som rekrutterings- og radikaliseringsgrundlag for modstandsgrupperne. Ikke alene er USAs regering ifølge USAs parlament altså skyldig i krigsforbrydelser i form af mishandling af fanger. Tortur-politikken, som blev godkendt af regeringen, er altså også medvirkende årsag til dødsfald blandt amerikanske soldater.

Hele rapporten kan læses her
Et grundigt referat kan læses her
Og et kort resume her

At tortur-politikken blev bekræftet og dirrigeret fra toppen af administrationen blev bekræftet nogle dage senere, da den siddende vicepræsident, Darth Dick Richard Cheney gav et afskedsinterview til ABC. Her erkendte han, at ikke blot at have været vidende om, at tortur fandt sted i Guantanamo-lejren men også at have givet ordre til det og sørget for at rydde bureaukratiske forhindringer af vejen.

En del af interviewet kan ses her:


Der må nu været rigeligt af materiale for at rejse anklager mod såvel Dick Cheney som Donald Rumsfeld. Der er da også adskillige sager på vej mod de to krigsforbrydere - bl.a. fra det Internationale Røde Kors. De nye anklager skal lægges til de anklager om krigsforbrydelser, der også er rejst mod de to politikere af soldater i den amerikanske hær, Medlemmer af USAs kongress, amerikanske forfatningsadvokater og adskillige andre organisationer. Der er ikke blot anklager om tortur, der er rettet mod den amerikanske regering, men også ulovlig angrebskrig, bedrag af kongressen, manipulation af rapporter m.v. Endelig er det for nylig også blevet afsløret, at præsident George W. Bush iværksatte og sagde god for et ulovligt spion-program, hvor samtlige amerikanere er blevet ulovligt aflyttet af de to hemmelige tjenester, CIA og NSA.

Det her er altså nyheder af gigantiske proportioner, og den danske presse skriver normalt så meget om mere eller mindre ligegyldige ting fra USA, at jeg undrer mig stærkt over, ikke at have set noget af dette blandt de danske overskrifter.


2 kommentarer:

 1. Hejsa Ole

  Her har du en muligvis nyttig mail-adresse:

  udland@pol.dk

  Venlig Hilsen

  Jon

  SvarSlet
 2. Det nytter. Jeg sendte mine links til Modkraft, som nu er det eneste rigtige medie i landet, der har dækket denne overordentligt vigtige historie.
  USA: Bush-regeringens top har ansvaret for torturforhør

  Endnu engang viser Modkraft sig som et af de vigtigste medier i Danmark. Lad mig tilføje til roserne, at Modkraft var det eneste danske medie indtil idag, som faktisk interviewede mennesker i Gaza under bombardementerne. Ufatteligt at andre medier ikke mener det er relevant.

  SvarSlet