tirsdag den 13. januar 2009

Akademiske te(rr)orister: Kritisk teori som "præ-terrorisme"

Akademikere i Danmark, der beskæftiger sig med kritisk teori, bør passe på.

Den 11. november 2008 blev den lille og fattige landsby Tarnac midt i Frankrig centrum for en opsigtsvækkende skuespil, da 150 maskerede og svært bevæbnede betjente fra den franske "anti-terror"-politistyrke, assisteret af helikoptere og medier, stormede et lille økologisk landbrugskollektiv. Gården var beboet af unge venstreorientede, som blandt andet dyrkede gulerødder. En af dem, Julien Coupat, havde også studeret filosofi og var bl.a. elev af den italienske filosof Giorgio Agamben.

Under razziaerne i Tarnac og andre steder blev omkring 20 anholdt, men kun de 9 kollektivister fra Tarnac forblev fængslet. De er anklaget for "ulovlig organisering med hensigt til at begå terroristiske aktiviteter", og myndighederne har sat dem i forbindelse med alt fra sabotage mod jernbaneanlægget i Frankrig over bombetrusler mod indkøbscentre og aktioner mod den amerikanske hærs rekrutteringskontorer i New York.

Bevismaterialet består dog hovedsageligt af antagelser om, at enkelte af de 9 har været med til at skrive et postmoderne intellektuelt kampskrift "Den kommende opstand" samt anden litteratur. At forfatte den slags kan ifølge de franske myndighederne nu i sig selv betragtes som en slags kriminel handling. Det er nemlig "præ-terrorisme". Argumentet er, at systemkritisk teori kan være med til at danne grundlaget og inspiration for fremtidige militante venstreradikale bevægelser og er derfor noget, der bør forbydes og "nappes i roden". Et andet "bevis" er, at de tilsyneladende har forbindelser til en såkaldt "anarko-autonomistisk" bevægelse, hvilket jo givetvis må være ulovligt ...eller noget.

Udover at de omtalte aktioner i sig selv indebærer en udvanding af begrebet "terrorisme", som nu bruges til at inkludere materiel og økonomisk vandalisme/sabotage, er historien altså helt absurd, idet de ikke blot anklages for eventuelt selv at have begået ulovlige handlinger, men for at have begået intellektuelle skriverier, der nu kan betragtes som "præ-terrorisme". Sagen har af gode grunde vakt internationale protester fra kritiske intellektuelle.

Det er iøvrigt ikke første gang i nyere tid, venstreintellektuelle akademikere fængsles for at have udgivet teori, der kan sættes i forbindelse med andres handlinger. Den tyske sociolog Andrej Holm blev i sommeren 2008 anholdt af tysk terror-politi. Han havde udgivet kritisk teori om "gentrificeringsprocesser" og blev derfor stillet til regnskab for aktioner, der blev udført i Tyskland mod disse. Han blev løsladt efter internationale protester til forsvar for den akademiske frihed.

Læs om fængslingen og sagen mod de 9 fra Tarnac hos Information og Modkraft.

Bagrundshistorier, støtteerklæringer og litteratur kan læses på den engelske støtteside Tarnac9 eller, hvis du er mere til fransk, på den franske side soutien11novembre.orgIngen kommentarer:

Send en kommentar