onsdag den 14. januar 2009

Pas på hajer, statistik og journalistik

Mere til emnet "du dumper i videnskabsjournalistik".

Jeg er hunderæd for hajer. Det er måske ikke særlig rationelt, da der ikke ligefrem er mange hajangreb i Danmark, men hajer fascinerer og skræmmer mig på en nærmest hypnotisk måde: Det at de virker som urgamle væsner, der kun er drevet af dræberinstinktet og svømmer stille og kynisk rundt med deres glasøjne og bare venter på at finde noget at angribe, det at man er nærmest hjælpeløs og ikke ser dem komme når man selv svømmer og ikke kan se hvad der er under én.

Hajer er pisse-farlige og skræmmende, og derfor har jeg aldrig brudt mig om tv-programmer på Discovery-kanalen og den slags, som moraliserer over at de "skam ikke er farlige". Gu er de så!

Men de programmmer er trods alt baseret på en slags rationalitet og saglighed, hvor min frygt for hajer (som trods alt ikke har forhindret mig i at svømme i tropisk farvand) ikke ligefrem er den mest begrundede. Programmernes udgangspunkt er nok, at de vil forsøge at overvinde irrationel frygt ved hjælp af saglig oplysning, hvilket dog ikke hjælper, når de samtidig viser billeder af hajer, som jo tydeligvis (så vidt jeg kan se) kun har én ting i tankerne.

Men nu - endelig - har jeg fået en allieret i medieverdenen: En avis-artikel, som bekræfter mine ubegrunde følelser og styrke irationaliteten og uvidenheden i Danmark! Enfoldigheden har nemlig ret og ubegrundet angst bør bekræftes uanset hvad "fagkundskaben" så end påstår. Det har Anders Fogh iøvrigt selv sagt.

Jeg har aldrig lidt at nogen større angst for "fremmede kulturer" eller mørklødede mennesker, og dagbladet Politiken har ikke været særligt aktive i regeringens opgør med "eksperttyranniet" og bekræftelse af ubegrundet frygt. Men idag melder Politiken sig endelig på banen i dette projekt - og udvider endda den dumheds- og angstskabende "kulturkamp" til et område, der rammer mig: Hajer!

Politiken kan idag bekræfte min frygt for at blive ædt af en haj nårsomhelst og hvorsomhelst.

Det er flintrende ligegyldigt, at den såkaldte "videnskab" (ha!) konkluderer, at der er en generel nedgang i antallet af hajangreb. For for os "menige danskere" og journalister, der ikke har den fjerneste forstand på hvordan statistik fungerer, taler nogle få tal nemlig langt højere end mange tal. Vi kan da ikke forholde os til ævl om "generelle tendenser" og "på langt sigt" - vi kan se, at der idag var flere hajangreb end der var igår, og for os betyder det altså en stigning. At denne "lokale tendens" i Australien korrelerer med og kan forklares ved, at det idag er sommer i Australien, og der dermed er flere, der svømmer, kan vi da slet ikke tage seriøst: helt ærligt - det kan da ikke være sommer i januar! Og hvordan man iøvrigt tage folk seriøst, der bruger ord som "korrelans"?

Næh. Videnskaben kan rende og hoppe. Frygt skal der til i dagens Danmark, og selvom Politiken har været noget sløve i forhold til dette nationale projekt, så kommer de nu stærkt på banen. I en fantastisk artikel "Sultne hajer jager badegæster" benytter avisen sig af statistik baseret på tal fra 3 dage, hvilket jo tæller noget mere end de såkaldte "eksperters" langsigtede tal, fordi de tre dage er her og nu, hvorimod "på længere sigt" er noget abstrakt noget som vi ikke kan forholde os til.

Artiklen citerer godt nok nogen der påstår, at vi ikke skal være bekymrede, men de kategoriseres helt korrekt i den anonyme kasse for folk vi ikke kan tage seriøst - nemlig "eksperter". Disse anonyme "eksperter" (og hvorfor vil de ikke stå frem? Det er da mistænkeligt. Bliver de mon betalt af haj-lobbyen? Findes de overhovedet?) bliver så modsat af en menig australienser. "Fiskeren" og "hajeksperten" (vi kan altså konkludere, at de andre anonyme såkaldte eksperter altså ikke var eksperter i hajer), som kan fortælle os at der inden længe vil være hundredvis af hajangreb - altså mindst en 10-dobling af det nuværende tal. Og det ved Vic Hislop jo nok noget bedre end den såkaldte "videnskab". Han er nemlig professionel haj-jæger, og han er faktisk på en mission fra Gud selv for at udrydde alle hajer. Modsat den såkaldte "videnskab" ved han nemlig (hvilket jeg også altid har haft på fornemmelsen), at hajer er onde dyr, som kun er ude på at udrydde alle andre livsformer.

Vic Hislop er ikke uddannet biolog og beskæftiger sig ikke med statistik. Derfor tæller hans mening langt højere end alverdens "eksperter". Han er bare en menig mand, som kæmper en hård kamp mod eliten og ekspertvældet for at få verden til at forstå at alle hajer skal dræbes. Hans status som "hajekspert" kommer sig af, at han er skrevet en selvbiografi om hans modige og ensomme kamp, der også er en religiøs mission. Her er et citat fra hans bog om hvorfor, hajerne skal udryddes:
"They cruise around 24 hours a day tearing apart family-oriented animals such as dolphins and dugong, eating or maiming the young as well as their mother and father... Surely the creator must have realised the terrible imbalance and injustice and must have put me here to help and restore the balance and justice for all the gentle creatures of the sea".

Ja! Hajer skræmmer mig og ser farlige ud, hvorimod delfiner ser søde og sjove ud (og har kristne familieværdier). Det er jo åbenlyst hvem Gud holder med. Hajerne skal dø, Gud kan ikke lide dem... og videnskab er satanisme!

Det er altså grundlaget for denne hajeksperts ekspertise, og det er fantastisk at se det kulturradikale og elitære dagblad Politiken endelig melde sig under fanerne i kampen for religiøse og æstetiske argumenter over eksperttyrraniet samt bekræftelsen af at frygt altid må vinde over saglighed og faglighed. En mand på en mission fra Gud for at dræbe alle de væmmelige dyr, det må og skal tages mere seriøst end en gang anonyme "eksperter".


N.B. Satire kan forekomme i dette indlæg!

Update: Jeg har på anmodning fjernet journalistens navn fra indlægget, da det ikke er relevant. Indlægget er ikke nogen kritik af en bestemt journalist eller et forsøg på at gøre mig morsom på vedkommendes bekostning - det er faktisk et forsøg på at gøre grin med noget helt andet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar