mandag den 9. februar 2009

Hva' med dig selv?!

Hvorfor var det nu, at man ikke skal kaste med sten, når man bor i et glashus? Selv i situationer, hvor der kan være god grund til at kaste med sten, så er det ikke smart, hvis man selv har gjort sig sårbar overfor stenkast. Hvis man vil kaste med sten mod andres glashuse, så er det altså en god idé først at bygge sig et solidt hus, som ikke så let kan smadres. Og der ér gode grunde til ind i mellem at kaste med sten mod andres glashuse. Men ved selv at bo i et glashus har man frasagt sig enhver mulighed for selv at kaste med sten uden at rissikere at ens eget hus ødelægges i samme omgang.

Der er god grund til at kaste med sten (i det mindste i overført betydning), når stater undertrykker folk, krænker menneskerettighederne og er generelt modbydelige. Et eksempel er denne historie, hvor en dansk statsborger har været fængslet i to år i Polen uden retssag. Det er jo helt grotesk og de danske myndigheder skal naturligvis kræve af den polske stat, at den enten beviser mandens skyld i en retssag eller sætter ham fri. Det har Udenrigsministeriet til syneladende også gjort via den danske ambassade i Polen.

Men de polske myndigheder er ligeglade med den danske stats klager, og har netop forlænget den ikke-dømte danskers varetægtsfængsling endnu en gang. Og hvorfor skulle de polske myndigheder dog også lytte til klager fra repræsentanter for den danske regering? Jeg ved ikke hvordan korrespondancen har været mellem de to stater, men hvis jeg var Polen, så ville jeg afvise kritikken fra den danske stat med skolegårdsreplikken "hva' med dig selv?".

Det passer nemlig ikke helt, hvad en kontorchef i Udenrigsministeriet siger, at "det er meget usædvanligt at sidde varetægtsfængslet så længe". Det kunne hun finde ud af ved at kontakte sin kollega i indenrigsministeriet. Danmark er nemlig et land, der i høj grad benytter sig af langvarig varetægtsfængsling. Rekorden i nyere tid i Danmark er fra 1982, hvor en sigtet var fængslet i 4 år før han fik en retssag. Den polske stats manglende retssikkerhed og menneskerettighedskrænkelser er altså måske nok "usædvanlige" i international sammenhæng - men de harmonerer altså fint med dansk praksis.

Det er først for nylig, i 2008, at der i Danmark er kommet regler for, hvor længe man må fængsle folk uden en retssag. Til gengælde har den danske regering så i samme periode afskaffet en masse andre retsprincipper. I Danmark gælder princippet om, at man ikke kan straffe folk uden en retssag nu for eksempel slet ikke for udlændinge - de kan nu helt formelt "dømmes" til straf uden nogensinde at have haft nogen beviser fremført imod sig eller haft mulighed for at forsvare sig. Dermed klinger det jo noget hult, når den danske stat kritiserer den polske for at gøre, hvad Danmark også selv gør. Det er det, der kaldes "hykleri" - eller at kaste med sten, når man selv bor i et glashus.

Det her er faktisk ret vigtigt. At "feje for egen dør" - eller selv at overholde grundlæggende retsprincipper og menneskerettigheder - er ikke bare godt i sig selv. Det er også nødvendigt, hvis man vil kunne kritisere andre. Måske er man ligeglad med hvordan menneskerettighedssituationen er i andre lande, men hvis man er ligeglad med hvordan den er i sit eget land, så kan man altså ikke forvente at ens egen stats kritik vil kunne have megen vægt, hvis man selv kommer i klemme, når man er udenlands. For hvorfor skulle andre stater dog respektere kritik fra Danmark angående "retssikkerhed" for danske statsborgere, når det er officiel dansk politik, at den slags ikke gælder for udlændinge i Danmark?

Når det er sagt, så håber jeg naturligvis, at den fængslede dansker i Polen får sin retssikkerhed hurtigst muligt. Han skal ikke lide for, at han ikke selv kommer fra en retsstat.

1 kommentar:

  1. Hej Ole

    Igen kan jeg vel kun udtrykke dyb beundring for dit værk.

    Jon

    SvarSlet