fredag den 27. februar 2009

Joe the Fascist

Kan i huske tegneserie-figuren fra John McCains valgkamp "Joe the Plumber" (Blikkenslager-Joe). Ham der kom på TV, da han spurgte Obama om, hvor meget han skulle betale mere i skat, hvis Obama blev præsident. Ham der iøvrigt slet ikke var uddannet som og ikke havde licens til at operere som blikkenslager. Ham, der viste sig faktisk at ville skulle betale mindre i skat under Obamas skatte-plan, som indebar skattelettelser til den lavere middelklasse, men alligevel blev McCain-kampagnens maskot (og mere populær end McCain selv), fordi han i en hypotetisk fremtid, hvor han var millionær, ville skulle betale mere i skat under Obamas plan (hvis han havde en årlig indtægt på over 250.000$). Og Blikkenslager-Joes største drøm er at blive millionær, og derfor var han stadig imod Obama, selvom det altså ikke var i hans umiddelbare økonomiske interesse.

Det handlede altså slet ikke om skat, økonomi eller interesser. Og da slet ikke om sandhed eller om drømmen om en dag at få en kæmpe blikkenslagerbiks. Lige siden Joe blev berømt i det reality-show, der var den amerikanske valgkamp, har han nemlig lavet alt andet end at arbejde som håndværker. Han har rejst rundt og talt om sin politiske uvidenhed til diverse republikanere, han har været "journalist", og dækket konflikter han ikke aner en tøddel om i lande han ikke kan placere på et kort, og han har generelt benyttet enhver lejlighed til at komme på TV og fortælle om sin grænseløse uvidenhed som udgør fundamentet for hans "politiske" holdninger.

De drejer sig som sagt slet ikke om økonomi. Næh, ligesom Joe drømmer om at blive berømt millionær og baserer sine politiske valg på denne hypotetiske fremtid, så drømmer han sig også tilbage til en tid, hvor der ikke var noget der hed "demokrati" og "ytringsfrihed", "kritisk presse", "retssikkerhed" og den slags moderne pladder. Den hypotetiske fortid, hvor alle amerikanere var hvide og sværgede evig og blind trosskab til sin regering og sit flag, og hvor børn såvel som voksne dagligt nød statens propaganda-udsendelser og slugte alt stolte af sin patriotiske dumhed. Den gang, hvor der ikke var nogen, der stillede spørgsmål om sit lands fortræffelighed, og hvor man blev slået ihjel for at kritisere sin regering uden at nogen stillede spørgsmål om dét heller. Kort sagt er Joes politiske drøm at bringe Amerika "tilbage" til en tilstand, der aldrig har eksisteret - andre steder end i John Wayne's film og fantasier - og kun kan realiseres ved at bruge Aldous Huxleys rædselsroman "Fagre Nye Verden" som politisk manual.

Her følger to klip med Republikanernes politiske maskot. I det første optræder han dels som "journalist" i Israel under Gaza-massakren, og dels præsenterer han for første gang sin politiske vision om afskaffelse af journalister og forbud mod at dække krige til fordel for statslige propaganda-film. (Her er et link til endnu et klip, hvor Joe beklager sig over, at medierne har fyldt ham med viden han ikke vil have). I det andet klip går han i detaljer med, hvordan dette drømme- mareridtssamfund skal opnås: tæsk og/eller henrettelse uden rettergang til alle "landsforræddere", der rejser kritik af det amerikanske system eller dets krige. Det skræmmende er, at Fascist-Joes feberfantasier nok repræsenterer et ikke uvæsentligt segment af ikke bare den amerikanske befolkning men også stemmeberettigede i andre lande.

Joe the Fascist repræsenterer den kerne-vælger, som McCain/Palin henvendte sin valgkamp til. Der er ikke noget at sige til, at mange konservative i USA ønsker en ny strategi og en fuldstændig forandring af det republikanske parti.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar