mandag den 2. marts 2009

Politikens Søren Astrup savner spænding

Hvis medierne ikke allerede har gjort dig tilstrækkeligt bange for at bevæge dig ind på Nørrebro i København, så er der noget galt med dig. Alle - i hele verden! har nemlig blikket rettet mod dette kvarter i dette lille provinsielle land. Hele verden skælver faktisk af angst for begivenhederne og alverdens regeringer fraråder sine borgere mod at besøge Danmark! Så hvis du ikke er rigtigt bange, så har du simpelthen ikke fulgt godt nok med i medierne.

I hvert hvis man skulle tro Politikens cyber-journalist Søren Astrup. I dagens udgave af netavisen postulerer han, at den amerikanske og den engelske regering advarer sine borgere mod at besøge Nørrebro. Det viser sig at være det rene fup. Begivenhederne i den lille københavnske forstad er aldeles ikke væsentlige nok til at fremkalde nogen særlige reaktioner i udlandet.

Men den evigt sensationshungrende "journalist" vil så gerne have, at de nyheder han fabrikerer virker helt usandsynligt vigtige - så vigtige at de nærmest bliver til amerikansk regeringspolitik. Og med lidt finurlige klipperi, hvor halvdelen af en sætning fjernes, har propagandisten Søren Astrup tryllet denne sensationelle advarsel frem fra det engelske udenrigsministerium: "Hvis det er nødvendigt at bevæge ind i området, bør det ske med særlig agtpågivenhed."

Det er en advarsel, Søren Astrup selv har fundet på, men til hans ære har han dog i det mindste linket til den oprindelige kilde, så enhver der kan engelsk kan se hans bedrageri. For det første står der intet om, at man kun bør bevæge sig ind på Nørrebro, "hvis det er nødvendigt". Ifølge det engelske udenrigsministerium må man skam gerne gøre det for sjov - det er altså ikke, som han påstår, tilfældet at "Briter advares mod at besøge Nørrebro". Det er simpelthen løgn.

Og den del af Astrups "oversættelse", han ikke selv har digtet, giver et noget forfalsket indtryk, når den sådan er klippet ud af sin sammenhæng. For den engelske regering skriver faktisk, at "The areas of Christiania and Nørrebro areas in Copenhagen are generally safe", og at de bande-relaterede begivenheder har været "mindre" og "sporadiske". Naturligvis skal de engelske turister have at vide, at disse begiveheder finder sted i Danmark, men det betragtes altså ikke som så dramatisk, som Astrup gerne vil give indtryk af. Med en (bevidst?) dårlig oversættelse, har han således gjort det fornuftige råd om, at være "ekstra påpasselig" (dvs. lidt mere end normalt i det ellers fredelige og trygge område) til at blive en formaning om at udvise "særlig agtpågivenhed" (dvs: vær særdeles bange!). For naturligvis er det stof, Søren Astrup skriver "særligt" vigtigt.

Nej, det er ej. Det, der sker på Nørrebro er bestemt trælst, ærgerligt og tragisk for Nørrebro-borgere, og selvfølgelig skal medierne dække det (sobert), men for en "journalist" som Søren Astrup er det tragiske til syneladende, at Danmark stadig er så fredeligt (og kedeligt?) et land, at udenlanske stater ikke betragter disse begivenheder som noget særligt. Derfor er han nødt til selv at finde på ting, for at føle sig vigtig - og naturligvis for at holde dig i en ophøjet frygt-tilstand, så du bliver ved med at læse hans vrøvl. Det britiske udenrigsministerium mener stadig at den væsentligste fare i København er lommetyve, og bekymrer sig stort set ikke om hr. Astrups provinsielle sensationalisme.

Værre bliver det i anden halvdel af artiklen. Det viste sig til Astrups store ærgrelse, at det britiske udenrigsministerium var det eneste, der havde lagt mærke til skyderierne på Nørrebro og fundet dem væsentlige nok til at nævne. Så hvad gør man så, som journalist? Man finder da bare på noget!

Efter, at have erkendt, at ingen andre udenrigsministerier har indført særlige advarsler for turister, der vil besøge den danske hovedstad... Bortset fra, at det britiske heller ikke har, og at der altså slet ikke er nogen, der har gjort det, så forsikrer Astrup os dog, at det nok skal komme (hvis hans ønske går i opfyldelse), med ordet "endnu". Men der er ingen tegn i artiklen på at han har talt med nogen embedsmænd i andre lande, som overvejer at advare mod Danmark, så den sandsynlige fremtid, hvor hele verden advares mod at rejse til Danmark, er altså et produkt af Søren Astrups frie fantasi.

Hvad kan man så finde på, når nu man i virkeligheden slet ikke har nogen historie, men gerne vil beholde sit betalte job som "journalist". Hmm... hvad skriver amerikanerne om Danmark? Jo, de skriver, at amerikanske statsborgere advares mod at deltage i politiske demonstrationer. Og - hokus pokus! - så har løgnhalsen Astrup anden halvdel af en indholdsløs artikel med en sensationel overskrift: Nu advarer USA også om de farlige forhold... gu gør de ej!

Amerikanerne har heller ikke lagt mærke til, at der foregår noget særligt i Danmark. Advarslen mod at deltage i demonstrationer i udlandet har stået på den amerikanske regerings hjemmeside i årevis, og det eneste, den betyder er, at amerikanere ikke har krav på hjælp fra sin ambassade, hvis de har deltaget i noget politisk i udlandet. Men det har intet med bande-skyderier på Nørrebro at gøre, og hører altså slet ikke hjemme i den artikel.

Med andre ord: Søren Astrups artikel er det pure opspind. Kun en halv sætning havde en smule sandhed i sig - resten var fordrejet vrøvl og manipulation. Under læsningen af den sad jeg og blev mere og mere overrasket over, at politiken kunne bringe sådan en gang forvrøvlet vås, der intet har med journalistik at gøre. Men da jeg ville se, hvem det fjols af en forfatter var (måske en praktikant), så faldt brikkerne på plads. Søren Astrup er et navn, der har tiltrukket sig opmærksomhed før, idet han er kendt for konsekvent at fabrikere propaganda-historier, der sælger frygt istedet for information. Hans artikler på politiken.dk bliver vist desuden sjældent bragt i papir-udgaven af avisen, så vidt jeg er orienteret. Hvis det er sandt, så kan man da godt ærgre sig lidt over, at vi net-brugere af mediet spises af med det ringeste den danske journalist-stand kan frembyde.

PS. Iøvrigt var jeg - som amerikansk indbygger - på Nørrebro for en måneds tid siden. Ikke at det har noget med sagen at gøre, for der var som bekendt ingen advarsler mod det. Jeg tvivler dog på, at det er farligere at gå på Nørrebro, end det er at cykle i trafikken (sindsyge bilister og elendige vejforhold) eller kondi-løbe på stierne (med fare for bjørne-angreb) i Anchorage. Alligevel lever jeg ikke i konstant frygt - men der er heller ingen journalister som Søren Astrup på ADN.

PPS. Hvis du vil se, hvilket lande den amerikanske regering faktisk advarer sine borgere om, så er det her.


2 kommentarer:

 1. Hej. Efter klager over artiklen har Politiken valgt at omskrive artiklen: http://politiken.dk/indland/article660306.ece

  Men desværre nåede en masse andre medier at køre løgne-historien

  SvarSlet
 2. Det har de minsandten også. De har ændret titlen og afsnittenes overskrifter, fjernet de falske "oversættelser" og forkortet artiklen - og Politikens redaktion har indsat teksten:
  "Rejsevejledningen er i en tidligere version blevet karakteriseret som en advarsel. Imidlertid er der alene tale om en rådgivning til briter, der besøger Nørrebro. Derfor er teksten ændret."

  Tak for oplysningen!

  SvarSlet