onsdag den 1. april 2009

Politisk vulkan-udbrud

Det Republikanske parti i USA er i krise. Partiet er splittet mellem to modstridende fraktioner og tendenser. Den ene består af de politikere og politiske meningsdannere, der udelukkende vil appellere til de mest anti-liberale og anti-demokratiske segmenter af befolkningen, nægter at løse problemer eller at tage dem seriøst, og udelukkende kommunikerer med frygt, had og populisme. Det er de, der konstant ytrer foragt for alt - for hele befolkningen på henholdsvis øst- og vestkysten af Nordamerika, for befolkningen i midten af Amerika, for akademikere, for journalister, for videnskabsfolk, for "Hollywood", for arbejdere, for sorte, for latinoer, for migranter, for kvinder, for homoseksuelle, for ugifte kvinder og seksuelt aktive teenagere, for tilhængere af menneskerettigheder og af forfatningen, og selvfølgelig også for alle politikerne og lobbyisterne i Washington DC med undtagelse af dem selv. Det er meningsdannere som Rush Limbaugh og det er politikere som Sarah Palin, der er på vej til at omdanne det Republikanske parti til et minoritetsparti for en uddøende gruppe af hvide, fundamentalistisk kristne, antidemokratiske, vrede mænd i mindre byer, mens alle andre potentielle vælgere stemples som tilhørene "eliten".

Og på den anden side, er der en lang række konservative, som dels ser denne tendens som ødelæggende for partiets mulighed for at komme til magten igen, og desuden vitterligt er fundamentalt uenige med den. I årevis har de højtråbende og hadske landsbytosser sat dagsordenen i partiet og ført krig mod alt der lugter af fornuft, oplysning og liberalisme og andre "ukristeligheder", mens de konservative, der ikke kan se hvorfor, man absolut skal være imod intelligens og rationalitet for at være konservativ, har været enten tavse eller overdøvede. John McCain skulle have stået for en ny retning, men hans populistiske valgkamp og især hans valg af Sarah Palin som vicepræsident skabte et opbrud i partiet, hvor adskillige konservative meldte ud, at nu var bunden nået - man kan ikke blive ved med at vinde ved at håne og foragte befolkningen og da slet slet ikke ved at frastøde sine egne.

Partiet vakler stadig mellem de to tendenser og fraktioner, og magtkampen raser stadig mellem for eksempel den nyvalgte partiformand, som skal repræsentere en ny stil, og den fuldstændigt rabiate radiovært Rush Limbaugh, der mener, at hans kryptofascistiske råberier repræsenterer Den Sande Konservatisme, og at han faktisk er den egentlige leder af Partiet. Ingen af fraktionerne har endnu vundet. Efter det katastrofale valg af Sarah Palin som vicepræsidentkandidat, forsøgte partiet sig med en helt ny slags formand, men vaklede derefter et skridt tilbage og gjorde endnu en rabiat tosse med direkte kontakt til Gud og ingen kontakt til virkeligheden til kronprins. Bobby Jindal, guvernøren af Louisiana, er Rush Limbaugh-fløjens topkandidat i partiet, og han blev udvalgt til at repræsentere partiets holdning til "Den Økonomiske Redningsplan" i februar i år. Her gav han en tale, der var fuld af vrøvl og lige så mange åbenlyse løgne, som Sarah Palins taler var (og stadig er nu hvor hun blot er dronning af Alaska).

Det, der var mest bizart, var dog det eksempel, han fremhævede som "waistful government spending": "Noget, der kaldes 'overvågning af vulkaner'". Dette var et forstærket og forvrænget ekko af McCain-Palin-valgkampagnen, som konstant forsøgte at dæmonisere "Washington" og "eliten" ved at latterliggøre forskellige statsstøttede forskningsprojekter. Palin nævnte for eksempel forskning på bananfluer, hvilket vel godt kan virke latterligt, hvis ikke man ved, at bananfluer på grund af deres korte levetid er væsentlige for evolutionsbiologisk, medicinsk og toxikologisk forskning, og dermed ret væsentlige for menneskelig sundhed og udvikling.

Men med latterliggørelse af vulkan-overvågning er der virkelig sat et nyt lavdepunkt for respekten for den amerikanske befolkning - selv de mest højreorienterede med intelligens nok til at udfylde en stemmeseddel, kan vel næppe se det latterlige i, at eksperter holder øje med landets vulkaner, der kan gå i udbrud når som helst. Bobby Jindals tale fik altså en hel del konservative rundt om i landet til at krumme tæer - endnu en gang - på deres partis og vælgeres vejne.

Hans tale fremstod endnu mere idiotisk en måneds tid senere, da Mount Redoubt i Alaska - ca. 150 kilometer fra statens eneste storby - gik i udbrud. Vulkanen har været i udbrud i 2 uger nu med adskillige eksplosioner og gasudslip til følge. Det er ikke selve eksplosionerne, der er det farlige, da der ikke er beboelse i umiddelbar nærhed af denne vulkan, men det er heller ikke grunden til at forskerne (heriblandt min ægtefælle) overvåger vulkaner, eller til at folk, der tænker før de taler, mener at det er en samfundsmæssig vigtig opgave. Vulkaner i udbrud udslipper en masse gasarter og partikler, som kan transporteres over enorme afstande og forurene alt. Den absolut primære grund til at Alaskas vulkaner overvåges nøje for offentlige midler er dog faren for flysikkerheden. Et fly, der bevæger sig ind i en luftstrøm med vulkanske partikler kan pludselig blive sat fuldstændigt ud af drift - støvet blokerer flyets motorer og flyet styrter til jorden. Det kræver en enorm anstrengelse at overbevise folk om, at det er spild af penge at holde øje med vulkaner for at sørge for at dette ikke sker.

Efter Dum og Dummeres udveksling af platheder er det rart at se, at der også er intelligente konservative i USA - og at nogen af dem endog repræsenterer Alaska. Jeg ved ikke om Alaskas repræsentant i USA's Senat, republikaneren Lisa Murkowsky, krummede tæer over Sarah Palins tåbeligheder, men jeg er sikker på, at hun krummede tæer over Bobby Jindals tale. Herunder er en video, hvor hun overfor Kongressen yderst fremragende og forståeligt præsenterer situationen med det nuværende vulkanudbrud, hvilke konsekvenser det har, samt hvorfor forskernes arbejde er vigtigt. Naturligvis har hun fået hjælp af forskere til at skrive denne tale, og det er der givetvis intet galt i. Tværtimod nævner jeg det fordi, det i sig selv viser en respekt for saglighed, og søgen efter viden og reelle løsninger, som adskiller Lisa Murkowsky fuldstændigt fra populister som Sarah Palin og Bobby Jindal.

Det vil være fantastisk, hvis det nuværende vulkanudbrud her syd for Anchorage vil være katalysator for opbruddet i det republikanske parti og fremme den rationalistiske fløj, som bl.a. repræsenteres af Lisa Murkowsky. Under alle omstændigheder er det virkelig svært for et parti at rumme to så modsatte tendenser.

Nå, politik til side: Se videoen, for det er faktisk en god præsentation af, hvad vulkaner gør, og hvorfor de overvåges.- Information om Redoubt og andre vulkaner i Alaska samt vulkan-overvågning kan findes hos the Alaska Vulcano Observatory

Ingen kommentarer:

Send en kommentar