tirsdag den 12. maj 2009

Københavner-provinsialisme

Kære Københavnere,
Det gælder også alle jer politikere og journalister, som befinder jer i København og agerer som om, det er Verdens centrum.

Hvor trælst det end kan være, at en enkelt fest i jeres indre by endte med spredt vandalisme, så er det altså ikke noget, der gør jer til noget særligt. Os, der er vokset op udenfor jeres lille og - sammenlignet med resten af landet - fredelige sammenvoksede landsby, betragter altså ikke nogle smadrede ruder m.v. efter en lørdag aften som andet end en desværre jævnligt forekommende begivenhed. For jer, er det nu sket en enkelt gang, men i "provinsen" er den slags altså ikke usædvanligt. Og når det sker i provinsen (så godt som hver eneste weekend et eller andet sted udenfor andedammen København), så er der ikke nogen nationale politikere der kræver at komme på forsiden og råbe op med vanvittige påstande om, at det skulle være et "terror-angreb" (Søren Pind, du er altså umanerligt snot-dum, skal jeg lige hilse og sige fra pårørende til ofre for terrorisme). Faktisk er der slet ikke nogen landsdækkende medier, som rydder forsiden for noget så almindeligt som vold og hærværk i forbindelse med en fest / weekend i en dansk provinby.

Men når det sker i København - uh! - så skal alle forsiderne ryddes og begivenhederne skal beskrives som var i blevet udsat for et internationalt terror-komplot. Tag jer dog sammen, mand. Der er en verden udenfor jeres lille andedam, og så vigtige er i sgu heller ikke. Eftersom i ikke har udvist nogen interesse i hele min livstid for hvad der sker hver eneste weekend i resten af landet, hvorfor fanden skal jeg dog så nu læse spalte op og spalte ned om en latterlig hærværks-fest i jeres by? Og hvorfor skal "mine" politikere, der aldrig har bekymret sig for hvad der sker i Odense Centrum og forstæderne dog pludselig til at råbe op når der sker en smule i jeres by? Det eneste jeg kan konstatere her, er at der ikke findes en eneste landsdækkende politiker eller landsdækkende journalist. der er kun lokal-stof - forskellen er blot at det københavnske lokal-stof blæses op som relevant for resten af landet (hvis ikke hele verdenssituationen).

Og endnu en ting: Nu har jeg svært ved at danne mig et godt indtryk af hvad der skete i Hyskenstræde i København her i weekenden, men ifølge de medier, jeg har læst, så var der tale om nogle smadrede biler, noget grafitti og vidst nogle balrede ruder. Ja gu er det da møg-irriterende, men lad dog være med at kalde det "vold" (og hvis i bruger ord som "terror" og "fascisme", så har i nærmest fortjent at få en dummeflad!), når der faktisk ikke var nogen fysisk tilskadekomne. I lever tilsyneladende i så fredelig og isoleret en lille bobbel, at i tror at "vold og terror" er de eneste ord, der beskriver jeres "tragiske" oplevelse en enkelt lørdag nat - i så fald må Danmark udenfor København være den rene "krigszone". Vold, det er det, der forekommer hver eneste weekend, når folk går i byen i provinsen. Her er nogle få udpluk:
Skive:
En 29-årig mand fra Skive er varetægtsfængslet i fire uger, efter han først nikkede en skalle og bagefter knuste en flaske oven i hovedet på en anden mand. De to havde været til halbal i Stoholm lørdag aften.
Bornholm: Oplysninger fra offentligheden førte søndag aften til, at Bornholms Politi anholdte en 18-årig mand, som menes at være gerningsmanden til grov vold ved et halbal i Klemensker.

Djursland:
En gruppe frivillige fra »Aktive Forældre« overværede for nylig i et inferno af vold ved et halbal i Ryomgård. (..) »Det var et blodbad med flækkede øjenbryn og flyvende flasker. En mand blev slået ned og sparket i hovedet, og vi havde brug for øjeblikkelig hjælp fra politiet. Men det er tilsyneladende blevet sværere at få politiet til Ryomgård efter politi­reformen,« siger Janne Damborg fra Aktive Forældre.
[Men hvis politiet i Københavnstrup ikke reagerer prompte, så skal vi alle høre om det, ikke? Og der skal nærmest udråbes en national undtagelsestilstand.]

Roskilde-egnen:
Et større politiopbud måtte i aftes rykke ud til et halbal i Kirke Hyl­linge vest for Roskilde. 20 unge mennesker blev taget med på stationen, fortæller vagtlederen hos Midt- og Vestsjællands Politi.
Klampenborg:
30 - 40 unge mennesker blev involveret i et masseslagsmål i løbet af lørdag aften på forlystelsesstedet Bakken nord for København.
Mellem Esbjerg og Kolding:
Et halbal med 500 deltagere i Holsted mellem Esbjerg og Kolding endte natten til lørdag med masseslagsmål og angreb på politiet.
Assens:
Et julehalbal i Aarup-hallen i Aarup endte natten til lørdag i så voldsom en ballade, at politiet brugte både peberspray og stave. To unge fra Ejby blev anholdt.
Søndersø:
Lørdagens diskotek i Søndersøhallen udviklede sig i en knap så festlig retning, da en gruppe unge fra Odense jagtede en anden gruppe unge med medbragte kæppe, fortæller vagtchef ved Fyns Politi, Erik Halkjær.
Søndersø igen:
De fynske skatteborgere er med til at betale deres del af gildet, når ungdommen drager til halfest i Søndersø. I de senere år har Fynbus følt sig nødsaget til at hyre vagter til at stige på busserne mellem Odense og Søndersø, når rute 810 er fyldt med unge, der skal til og fra festen i den nordfynske hal.

Brobyværk:
En stribe episoder, hvor unge ballademagere har skabt uro efter halfesterne i Brobyværk, udløser nu et dialogmøde mellem de frivillige foreningsfolk og Brobys SSP-koordinator.
Faktisk er vold i forbindelse med fester visse steder i provinsen så almindeligt, at det skaber overskrifter, når det ikke sker:
Assens: "Halbal uden ballade"
Og hærværk efter festerne? Come on! Kan det virkelig passe, at det er så usædvanligt i lille København? Denne notits fra Vejle-området har nok været skrevet af utallige lignende foreninger i det Danmark, der faktisk findes udenfor København:
Næsten 500 glade og feststemte mennesker var 2. juledag til kæmpe julehalbal i Rask Mølle Hallerne. Desværre var der en del hærværk i forbindelse med at folk forlod halballet. Fra halballets side mener vi at det er synd og skam at alle gæsterne fra halballet skal have denne mistanke hængende over hovedet, fordi enkelte ikke kan finde ud af hvordan man opfører sig.
Disse historier kan findes i landets lokal-aviser mindst en gang om måneden. Og så har jeg kun dækket hal-ballerne i de mindre provinsbyer og -forstæder. Vold og hærværk i gå-i-byen-distriket i bymidterne i de mellemstore byer i Danmark er noget, der sker hver eneste weekend! Hvor meget har i skrevet om det på Politiken, Jyllandsposten, Berlingeren, Information m.v.? Hvor mange Folketingsmedlemmer, ministre og parti-formænd har råbt hysterisk op om "terror" og andre tåbeligheder, når der er massivt hærværk efter et halbal i Allesø eller vold på Kongensgade i Odense en lørdag aften?

Jeg siger ikke, at det ikke er møgtrælst, det der skete i Hyskenstræde i København i weekenden, men helt ærligt: få lidt proportionssans og kom ned på jorden. I er ikke hele verden.

6 kommentarer:

 1. Hej

  Prøv lige og dyrke den her liste over politiken.dk's artikler om 1-smadret-2-smadrede-vinduer-sagen på http://ibyen.dk/gadeplan/article709047.ece (kør ned til der hvor der står 'Læs også'). Ikke mindre end omkring 50 artikler er det blevet til.

  - Magnus

  SvarSlet
 2. der skulle have stået 1-smadret-bil-2-smadrede-vinduer-sagen

  SvarSlet
 3. Wow! Du har ret: 50 artikler om det samme lokale emne på 3 dage i hvad der skal forestille at være en "landsdækkende" avis. Ikke engang (ærlige) lokal-aviser skriver så meget om så lokalt småtteri.

  Jeg søgte på Politiken på nogle af de steder på Fyn, hvor der ofte er ballade: Fraugde, Allesø, Aarup. Det ser ikke ud til at Politiken har skrevet noget som helst om nogle af de begivenheder. Og de indebærer ellers ofte langt alvorligere skader... men de er jo udenfor København og altså udenfor lokalavisens område.

  SvarSlet
 4. Du har skrevet et rigtigt godt indlæg, Ole. Husker fra mine mange år i Middelfart hvor meget ballade der var, og er, i forbindelse med halballer og lignende.

  Folk her i vores engang så tiltalende hovedstad, ikke mindst journalisterne, er MEGET navlebeskuende! Københavneriet er desuden meget udbredt, lidt ligesom danskere tror at verden udenfor er meget ringere end vores lille latterlige kartffelmonarki.

  Jeg har overvejet om en eller anden fra FOXklonen TV2NEWS skulle bo i Hyskenstræde? For det var dog utroligt så meget lort de kunne lukke ud om sådan en ikke-nyhed.

  Du ved hvad et hysken er, ikke? Ellers vil jeg varmt anbefale dig at slå det op!

  Men tror du ikke at der har været Dansk Folkeparti og Venstre, der har holdt maskerade? Med Søren Pind som en slags hofnar?

  Det er jo de eneste vindere her!

  Den ældre Ole

  SvarSlet
 5. Jeg er ikke helt enig. Sprut-slagsmål har fundet sted siden mennesket opfandt sprut, men 'festen' i København er noget andet:

  Det er hærværk og vandalisering af andre menneskers ejendom ud fra en politisk ideologi. Det kan jeg godt forstå man reagerer mere voldsomt på end ordinære slåskampe i provinsen.

  Når det er sagt, så er folk som Pind og andre der kæfter op om terror ved enhver lejlighed selvfølgelig nogle fjolser.

  SvarSlet
 6. @ Raapil: Du har ret i at det præsenteres anerledes - og nok også var ihvertfald delvist planlagt. Det ideologiske kræver dog at man ser bort fra udtalelserne om, at "pointen er at der ikke er nogen pointe", for smadr for smadderens egens skyld (eller fordi det er "sjovt") er jo også lige så gammel og provins-kendt som alt muligt andet. Derudover så er der jo masser af provins-slagsmål og vandaltogter, der er planlagt i forvejen - og ved mange af dem vil der også være en idé-mæssig forklaring/begrundelse.

  Anyway. Ja-jo, dette er anerledes - eller er ihvertfald blevet præsenteret som anerledes også af de deltagende. Mit indtryk er nu at det mest har drejet sig om smadr for smadderens egen skyld (med en eller anden pseudo-ideologisk forklaring), og dét sker altså jævnligt rundt omkring i landet. Forklaringerne er bare anerledes.

  SvarSlet