fredag den 15. maj 2009

Nakba-links (og nyt)

Den 14./15. maj markeres nakba - katastrofen - der er mindedagen for fordrivelsen af nærved en million palæstinensere fra deres hjem og besættelsen af Palæstina i 1948. I dagens anledning har jeg opslået de to forrige indlæg om den urealistiske 2-statsløsning og om de tre alternativer til 2-statsløsningen. I dette indlæg vil jeg blot give nogle henvisninger til andre hjemmesider, hvor der kan opsøges meget mere information om begivenhederne i 1948 og deres betydning idag:

- Alnakba.org: en historisk oversigtsside
- Nakba-archive.org: samling af øjenvidneberetninger
- Palestine Remembered: Et væld af historisk kildemateriale bl.a. om udrensningen af landsbyer
- 1948.org.uk: En mindre samling af kilde-materale
- Ilan Pappes hjemmeside: En af de førende israelske forskere i fordrivelsen, og bl.a. forfatter af bogen 'The Ethnic Cleansing of Palestine'
- Zochrot (hebraisk for 'at huske') eller 'Nakba in Hebrew': en israelsk gruppe, der dokumenterer udrensningen af palæstinensiske landsbyer (kildematerialet er på hebraisk)
- Electronic Intifadas arkiv over nakba-relaterede artikler
- Tidsskriftcentrets artikelsamling om emnet med artikler på dansk og engelsk
- En kort artikel på Indymedia.dk og en længere baggrundsartikel af de samme forfattere
- 'As the Arabs see the Jews': Et (interessant) essay skrevet af den jordanske konge i 1947


PS. Dette indlæg kommer på trods af, at nogle danske dagblade mener, at det er "racistisk" at nævne de historiske begivenheder og nuværende kendsgerninger (de går altså går ind for nakba-benægtelse?). Selvom disse medier også postulerer, at den israelske stat i særlig grad skulle være repræsentant for "demokrati" og "ytringsfrihed", så har det fascistiske regeringsmedlem i denne stat Avigdor Lieberman netop foreslået en lov, der skal forbyde enhver nakba-markering (han fik nok ikke læst Politikens og andre mediers fantasifulde ledere). Dette forslag kommer iøvrigt kort tid efter, at den samme regering kriminaliserede enhver markering af den palæstinensiske kultur-dag i Jerusalem i marts (avis-redaktionerne fik altså nok ikke læst om de virkelige begivenheder inden de skrev deres ledere).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar