fredag den 15. maj 2009

Uden en to-statsløsning er der 3 muligheder

Dette er et ekstremt usædvanligt indslag i Amerikansk TV. Som i nok ved, er '60 Minutes' ét af de mest sete og ansete journalistiske tv-udsendelser i USA (det show i USA, der har kørt længst i prime-time). I denne udsendelse (fra januar) tog de til Palæstina og gjorde det uhørte: talte med rigtige palæstinensere og viste livet i dagligdagen under besættelse. Et enkelt uddrag fra indledningen, der illstrerer den virkelighed, som sjældent bliver fortalt i USA:
"Palestinians had hoped to establish their state on the West Bank, an area the size of Delaware. But Israelis have split it up with scores of settlements, and hundreds of miles of new highways that only settlers can use. Palestinians have to drive - or ride - on the older roads. When they want to travel from one town to another, they have to submit to humiliating delays at checkpoints and roadblocks. There are more than 600 of them on the West Bank."


Som om det ikke er nok til at skabe skandale at et landsdækkende tv-medie i den bedste sendetid viser rigtige palæstinensere og påpeger det "race"-opdelingen i den kolonialiserede Vestbred, så var det politiske fokus i udsendelsen på virkeligheden bag den varme luft, der lukkes ud af politikere og medier om de såkaldte "fredsforhandlinger" og den såkaldte "to-statsløsning". Der bliver ikke arbejdet på at muliggøre nogen selvstændig og levedygtig palæstinensisk stat - hverken fra den israelske regerings side eller fra den amerikanske eller europæiske. Tværtimod bliver der bygget stadigt flere bosættelser på Vestbredden og Jerusalem er i øjeblikket ved at blive fuldstændig annekteret og kolonialiseret. Virkeligheden er altså - som jeg skrev i mit sidste indlæg - at en 2-statsløsning bliver stadigt mere urealistisk, og at den bevidst og aktivt modarbejdes af den israelske stat. Et citat udsendelsen, hvis titel er 'Time Running Out For A Two-State Solution?':
It’s known as the "two-state" solution. But, while negotiations have been going on for 15 years, hundreds of thousands of Jewish settlers have moved in to occupy the West Bank. Palestinians say they can't have a state with Israeli settlers all over it, which the settlers say is precisely the idea.
Hvorfor så al den snak? Tjah, det er vel for at holde "verdenssamfundet" hen med en utopisk løsning, der aldrig kommer, for at fjerne fokus fra de problemer, der stadig ville eksistere, selv hvis den kom: At Israel som religiøst og etnisk defineret koloni-stat, der påberåber sig at være en stat udelukkende for én bestemt etnisk-religiøs gruppe af hovedsageligt europæiske migranter uden noget ønske om at være en stat for den befolkning, der har boet i området i generationer, ikke er noget demokrati. Uanset om der kommer en to-statsløsning eller om besættelsen bliver permanent, så består dette problem: På trods af at bosætterstaten betaler immigranter fra hele verden for at flytte dertil, så er over halvdelen af befolkningen indenfor staten israels territorium ikke jøder, og den vil aldrig kunne være et demokrati så længe den holder fast på at være en ren "jødisk stat".

Hvis Israelske regeringer vil insistere på at være en etnisk-religiøst defineret bosætterstat så er der kun 3 muligheder: etnisk udrensning, demokrati (og dermed at opgive at være en ren jødisk stat) eller en cementering og forstærkelse af det nuværende apartheid-system, hvor en stor del af indbyggerne ikke har samme rettigheder, som de etnisk-religiøst definerede "rigtige" statsborgere. Fra udsendelsen:

Without a separate Palestinian state the Israelis would have three options, none of them good. They could try ethnic cleansing, drive the Palestinians out of the West Bank, or they could give the Palestinians the vote. That would be the democratic option but it would mean the end of the Jewish state. Or they could try apartheid - have the minority Israelis rule the majority Palestinians, but apartheid regimes don't have a very long life.

Udsendelsen her konkluderer, at disse tre muligheder er de, der er tilbage, uden en realistisk to-statsløsning. Men som nævnt her og i mit sidste indlæg, så består det demokratiske og demografiske problem uanset om "den jødiske stat" er defineret som hele 1948-Palæstina eller om den trækker sig tilbage til 1967-grænserne. En to-statsløsning vil stadig indebære enten etnisk udrensning af de ikke-jødiske indbyggere fra Israel eller et apartheid-lignende system, hvor de ikke er fuldgyldige borgere - eller at Israel opgiver at fastholde sin status som etnisk defineret stat og bliver et demokrati med lighed for alle indbyggere.

Eftersom 2-statsløsningen er både urealistisk og besværlig og desuden vil efterlade en stor del af de samme problemer, så mener jeg, at man lige så godt kan springe det skridt over, og istedet fokusere på det krav, der under alle omstændigheder vil fortsætte med at være aktuelt: at Israel indfører demokrati og anerkender alle sine indbyggere.


NB. Hvis videoen ikke kan afspilles udenfor USA (sådan er det nemlig med nogle hjemmesider), så sig lige til, så vil jeg se om jeg kan skaffe den fra et andet sted. Den er værd at se!

2 kommentarer:

  1. Bare lige en tilbagemelding: Her fra København afspilles videoen fint. :) Det skal dog nok lige nævnes, at den video du har sat ind, ikke er den der viser Palæstina "indefra".

    SvarSlet
  2. Det var det mindsandten heller ikke. Det var da trælst. Der var åbenbart 3 videoer at vælge imellem fra den udsendelse. Nu skulle det vidst være den rigtige.

    SvarSlet