tirsdag den 9. juni 2009

Politiken kontinentforviser dansk politiker

Nå for sørensen, da. Det var blot igår, at jeg opdagede journalist-praktikanten (han er forhåbenligt ikke færdiguddannet), Morten Sørensen, på Politiken, hvor han bekræftede min ringeagt for journaliststandens evner ud i sammenhængende tænkning (logik) og sproglig nøjagtighed (eller: løgn og manipulation). Jeg kendte ham ikke før, men det lader til at vi kan få en masse sjov - eller fortvivlelse - ud af hans praktikophold.

Én ting er, at journalister generelt (det er en grov generalisering - jeg må hellere slå fast, at jeg har adskillige journalist-venner, "men..") ikke evner det, der ellers er deres opgave: At kommunikere begivenheder fra den Verden vi lever i. De vil meget hellere viderebringe deres egne eller deres politikeres fantasier og myter fra en anden verden, og de nægter som regel overhovedet at kommunikere ved brug af sammenhængende argumenter, logisk og sproglig konsistens eller noget så simpelt som empiriske beviser. Det er ikke sjældent - snarere dagligt - at jeg ser artikler, skrevet af "journalister" det tydeligt ikke aner noget som helst om det emne, de skriver om og ikke har brugt et sekund på at forsøge at sætte sig ind i det.

Nå, nok om det. Det blev lidt mere generelt brok. Det har jo ikke så meget med Morten Sørensen at gøre. Men det morede mig idag - på den tragikomisk måde - at se, at han dumper i elementær folkeskole-geografi! Manden kender ikke engang forskel på geografiske kontinenter og politiske konstruktioner! Han tror, at fordi De Radikale ikke fik stemmer nok, til at blive valgt ind i EU-parlamentet, så skal en af deres kandidater, Sofie Carsten Nielsen, smides ud af Europa! Nej. Ret skal være ret. Det er ikke nødvendigvis Morten Sørensens skyld, at hans lille artikel har fået overskriften "Stemmeslugeren fik ingen plads i Europa". Det er vist ikke altid journalisterne selv, der vælger deres overskrifter. Men uanset hvem der har valgt den, så er den altså sluppet igennem Politikens redaktion. Der må altså være enighed blandt den redaktionelle ledelse på Politiken, at hvis man taber et valg til en politisk stilling, så er der ikke længere plads til én på et helt kontinent!

Jeg ved ikke om det betyder, at hvis et dansk parti ikke klarer spærregrænsen ved næste Folketingsvalg, så vil Politiken skrive, at dets kandidater ikke har "plads i Danmark" - sandynligvis ikke, for det ville være et tegn på konsistens. Men sammenligningen holder jo alligevel ikke helt, for EU som politisk konstruktion regerer jo ikke engang over hele Europa. Hvis Politikens redaktion var istand til at tænke konsistent og at rapportere ærligt, så skulle de altså skrive, at en politiker, der ikke blev valgt ind i det danske Folketing nu ikke får plads i hele Skandinavien eller noget lignende. Og parallelt, så må Politiken en af de kommende dage også bringe en artikel, der påstår, at "Anders Gadegaard ikke får plads på Sjælland", eftersom han på trods af et pænt antal personlige stemmer ikke klarede første runde af bispevalget til københavns stift. Væk fra hele øen med ham!

Jeg var ikke klar over, at der stod så meget på spil, når man stiller op som kandidat til en politisk post. Tænk at man kan blive ikke bare landsforvist, men også kontinent-forvist, hvis man ikke bliver valgt ind! Stakkels Sofie Carsten Nielsen og alle de andre, der ikke fik en stilling i EU. Jeg tvivler dog på, at EU kan håndhæve sin kontinentforvisning af dem alle. Som sagt regerer EU altså ikke formelt over hele kontinentet Europa, så mon ikke Sofie Carsten Nielsen og de andre kan få asyl i Ungarn eller noget? ... nej, på den anden side: hvad angår asyl-lovgivning, så regerer EU faktisk over det meste af Europa, også de stater, der ikke er medlemmer af den politiske institution. Men de kan vel tage til Schweitz, der altså også er i Europa.

Taberne af parlamentsvalget må altså tage til et andet kontinent, hvis man skulle tro Politiken. Det er der heldigvis ingen grund til - artiklen handler nemlig ikke om planeten Jorden, men om den fantasi-verden mange avis-redaktioner og politikere lever sammen i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar