onsdag den 2. september 2009

"En ringe demokratiforståelse"

Apropos De Konservatives ringe demokratiforståelse: Det nye højreekstremistiske parti vil nu til at fratage danske borgere deres statsborgerskab for mindre bagateller.

Det er udtryk for en fuldstændig foragt for hele fundamentet i det borgerlige demokrati. Statsborgerskabet er grundlaget for stort set alle rettigheder et menneske har i den verden, vi lever i. Det er desuden afgørende for hvor man kan bo - uden statsborgerskab er man et ikke-menneske i vort samfund: en juridisk absurditet, der ikke burde eksistere.


Derfor er det naturligvis dybt dybt ulovligt, det de "Konservative" foreslår. Man må og kan ikke gøre folk stats- og rettighedsløse. Lene Espersens forslag er simpelthen for skræmmende tæt på det værste af det værste - det er folk som Hitler (ja, jeg sagde ordet!), der gjorde en portion af sin befolkning til rettigheds- og statsløse ikke-mennesker. Ens statsborgerskab skal være sikkert - det er grundlaget for ens rettigheder og muligheder. Hvis det kan blive annulleret af et politisk dekret, så er intet sikkert, og ingen kan føle sig sikre.

Nuvel, Lene Espersen ønsker naturligvis kun, at det er nogle danskere, hvis statsborgerskab skal kunne annulleres - og som altså ikke er "rigtige statsborgere" i partiets øjne. Der skal altså ikke være samme love og regler for danske borgere, og der skal være forskellige klasser af borgere, der ikke har samme rettigheder og pligter. Det gør ikke sagen spor bedre, for det giver blot anledning til at bringe Hitler-sammenligningen op for anden gang. I et borgerligt demokrati er et statsborgerskab et statsborgerskab. Det er ikke muligt - og ikke lovligt - at skelne mellem forskellige statsborgerskaber. Statsborgerskabet er grundlaget for ens rettigheder og når man er statsborger i et demokrati, så er man lige så meget og lige så gyldig statsborger, som alle andre statsborgere. Der er kun ét slags statsborgerskab. Staten kan gøre det svært at opnå denne status, men har man opnået den, så er man fuldbyrdig borger i den stat.

Dette er ikke bare helt grundlægggende demokrati-forståelse, De Konservative nu gør op med. Det er også en grundpille i den borgerlige tankegang. Og det er naturligvis ulovligt. Lene Espersens politik er kriminel, ekstremistisk og fuldstændigt anti-demokratisk. Det er ufatteligt, at partiet udviser et så ringe, ja fuldstændigt fraværende, kendskab til og respekt for helt basal politisk teori, jura og demokratisk tænkning. Og det er skræmmende at tænke på, at Lene Espersen, med sin foragt for demokrati, rettigheder, dansk og international lov, har været justitsminister.


Jeg skrev engang:
... at statsborgerskab ikke er så stabil en størrelse, som det ofte antages. Den moderne historie har vist, at det er farligt at forlide sig på denne juridiske status, som kan variere med konstruktioner af nationalitet.
Men jeg havde ikke forudset at tiden ville komme så hurtigt, hvor et dansk regeringsparti ville foreslå formelt at gøre danske statsborgere til rettighedsløse ikke-mennesker.Apropos en vis herre - et andet af partiets forslag går ud på at staten skal føre registre over handicappede og kategorisere dem ud fra etnicitet fra fødslen. Der lugter altså ikke så godt i det parti.

1 kommentar:

  1. Først var det Hitler, så var det Mao, og nu tilsyneladende Hitler igen. De Konservastive formår at være opportunister og alligevel altid virke nogle år bagefter resten af det politiske miljø. Jeg antager at det appellerer til en bestemt type mennesker...

    SvarSlet