onsdag den 19. maj 2010

Hipstere: Når alt er en joke

1: Cannes Filmfestival 2010: Den franske film-instruktør Xavier Beauvois holder en t-shirt med ordet "Polanski". Roman Polanski er filminstruktør, og har i over 30 år været på flugt for at undgå straf for sin voldtægt af en 13-årig pige, som han bedøvede og voldtog gentagne gange mens hun protesterede. Han blev anholdt i Schweiz i 2009 og pladseret under hus-arrest mens retten tager stilling til om han kan udleveres til retsforfølgelse i USA. Siden hans anholdelse har stadigt flere kultur-berømtheder tilsluttet sig en kult, der mener at kunstnere bør været hævet over retssystemet og almindelig moral simpelthen fordi de laver kunst.


2: Ukendt hipster iført en t-shirt med portræt af Charles Manson. Charles Manson er musiker, sanger og sangskriver og desuden kendt som en af vor tids mest spektakulære sociopater. Manson har siddet i fængsel i godt 40 år efter at være blevet dømt som leder af en kult, der begik en række brutale massemord. Blandt deres ofre var Roman Polanskis kone, skuespilleren Sharon Tate, der var højgravid da hun og fire andre blev stukket ihjel af Mansons kultmedlemmer. Charles Manson er også blevet dyrket i populær-kulturen og han har tillige en fan-klub.

Det må glæde Roman Polanski omtrent lige så meget at se hans kones morder blive dyrket af nihilistiske hipstere, som det må glæde folk, der tager voldtægt alvorligt, at se verdens kulturelle elite flokkes om at forsvare og bagatellisere Roman Polanskis gerninger i samme periode.

8 kommentarer:

 1. Har du overhovedet undersøgt Charles Mansons sag, inden du beskyldte ham for at være seriemorder?
  Og hvad er det lige der gør de to personer på billederne til hipstere?

  SvarSlet
 2. Charles Mansons generalieblad er jo enormt langt. Nej, jeg har ikke undersøgt hele hans sag i detaljer, men jeg har ikke hørt om at der skulle være nogen tvivl. Han er dømt for at være bagmand til en række massemord og han har selv været den aktive i adskillige overfald og drabsforsøg m.v. Det er i hvert fald hvad man kan læse hos bl.a. Wikipedia og i utallige andre ting der beskæftiger sig med hans liv og levned. Mener du det er forkert?

  Med "hipster" mener jeg en person, der har en ironisk distance til alting og approprierer diverse fænomener - bl.a. ting og symboler der er betydningsfulde for andre - for at gøre dem til et nihilistisk-ironisk fashion-statement. Det er nok ikke helt korrekt at bruge dette udtryk om "lad nu Polanski være i fred"-kulten, for de har ingen ironisk distance til det. Til gengæld har de en værdi-nihilistisk og sarkastisk indstilling til voldtægt og har gjort det til et symbol på deres tilhørsforhold til den globale kunst-elite. Det er ret hipster-agtigt.

  Men ordet 'hipster' har også mange andre betydninger og har skiftet mening mange gange.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hipster_%28contemporary_subculture

  SvarSlet
 3. Linket blev forkert. Her: http://en.wikipedia.org/wiki/Hipster_%28contemporary_subculture%29

  Her er nogle flere artikler om hipster-fænomenet:

  http://www.popmatters.com/pm/post/the-death-of-the-hipster-panel/

  https://www.adbusters.org/magazine/79/hipster.html

  http://newyork.timeout.com/articles/features/4840/why-the-hipster-must-die

  SvarSlet
 4. Jeg ser nu mere en hipster som en wannabe. En der er en del af undergrundskulturen eller liver lavt, fordi det er smart.

  Charles Manson er ihvertfald ikke direkte seriemorder, da han ikke selv udførte tate/labianca mordene. Hvorvidt han planlagde dem, er meget tvivlsomt, da han ikke har noget motiv, andet en at han er skør (hvilket er mediernes udstilling af ham). Helter Skelter er en konspirations-teori, som i mine øjne er hen i vejret, specielt sat op mod teorien om at mordende var planlagt for at få et 'familie'-medlem ud af fængsel.
  Jeg kan sagtens forklare det, men jeg vil hellere smide et link til den person, som gjorde mig interesseret i Mansons sag.
  http://www.youtube.com/watch?v=1cNuIDtFc-Q
  http://www.youtube.com/watch?v=yyf4lKVke-w

  Lige meget hvad, synes jeg det er okay at støtte ham, da han er blevet uretfærdigt behandlet og har en nogenlunde fornuftig filosofi.

  SvarSlet
 5. Ærligt talt, så kender jeg altså ikke nok i detaljer til Charlie M og hans liv og selve den retssag han blev dømt i. Det kan godt være at han blev 'framet' i den retssag... jeg aner det ikke, og det er ikke noget jeg personligt interesserer mig så meget for at jeg gider at sætte mig voldsomt meget ind i det.

  Så - lige for at slå det på plads: Når jeg erkender, at jeg ikke ved nok om emnet, så betyder det ikke at jeg ikke vil høre mere om det eller diskutere det, men at jeg ikke føler mig kvalificeret nok til hverken at sige dig imod eller være enig. Du må hjertens gerne fortælle mere om sagen og hvad du synes. Jeg vil bare advare om, at det ikke er sikkert at jeg har lyst/tid til at gå i dybden med det (du er stadig velkommen til at skrive det - jeg kan bare ikke love at jeg følger links til videre litteratur). Jeg indrømmer hermed, at jeg ikke ved om Manson var skyldig i det han blev dømt for, og så må det være det.

  Men... er resten af biografierne så også falske? Iflg Wikipedia-artiklen var de massemord, som han blev dømt som bagmand for, jo ikke de eneste brutale voldshandlinger han begik. Der er også adskillige historier om voldtægt, drabsforsøg og meget andet begået af ham personligt. Er det også ondsindede rygter uden hold i virkeligheden?

  Selv hvis han vitterligt er uskyldig i Sharon/Tate-mordene, så fremstår han altså stadig ikke ligefrem som en sympatisk person i mine øjne. Men hvad ved jeg? Ikke særligt meget.

  Lad mig derfor nøjes med at sige, at jeg valgte at søge efter en person i en Manson-tshirt af den simple grund at han er et symbol på noget brutalt og voldeligt, som også samtidig bliver dyrket som noget sejt. Jeg gik derfor ud fra (ganske rigtigt) at det ikke ville være svært at finde et billede jeg kunne bruge (det var først derefter jeg kom i tanke om at der var en yderligere forbindelse mellem Manson og Polanski). Jeg kender ikke manden i virkeligheden - men jeg kender symbolet, så lad os nøjes med at konstatere at jeg brugte det, han står for som symbol, uden at kende særligt meget til, hvad han i virkeligheden er.

  Pointen står jeg nu stadig ved. I øvrigt har jeg intet imod folk der godt kan lide Mansons musik (eller filosofi - den smule jeg kender til den synes jeg er noget mysticistisk hippie-bras, som jeg personligt ikke kan bruge til noget). Man kan godt holde af nogle af mandens værker uden at være forpligtet til at forsvare alle hans gerninger. Det samme gælder naturligvis for Polanski. Han er vitterligt en fremragende filminstruktør. 'Rosemarys Baby' er stadig et mesterværk i gysergenren. Men at han er en stor kunstner gør ham ikke uskyldig i voldtægt, som en hel del fjolser i kunstbranchen til syneladende mener idag. Det er åbenbart svært for dem at forstå, men man kan altså godt mene at manden er en fremragende kunstner, som stadig har gjort en vederstyggelig gerning. De mener åbenbart at eftersom han er kunstner, så er han nærmest perfekt - også i andre dele af livet - så derfor dyrker de et ideal-billede af Roman Polanski, hvor det han gjorde ikke var så slemt... De beskæftiger sig altså også med et symbol og ikke den virkelige mand.

  ....

  Ja, ordet 'hipster' kan bruges på mange forskellige måder om forskellige fænomener. Så vidt jeg ved startede det nok en gang omkring 1950erne/40erne i steder som Harlem og betegnede en hvid progressiv, der kom i de sorte ghettoer og var nede med (hip) sort slang, tøj, musik m.v. Altså en person der er 'cool' selvom han kommer 'udefra ... men måske kan den betydning også bruges negativt om nøjagtigt det samme, når det betegner en person der er 'fritidsundergrund' og leger at være nede med de undertrykte og bruger deres kulturelle symboler, mens han hver dag tager hjem til sin sikre forstadstilværelse.

  Anyway. Ordet kan betyde mange ting. Jeg brugte det her i en af dets nyeste betydninger, om et fænomen som i hvert fald i USA har været debatteret en del de sidste år.

  SvarSlet
 6. At han er et symbol på noget brutalt og voldeligt skyldes mediernes omtale af ham. I USA kender folk ham som 'pure evil' og 'the devil himself' og andre navne, som alle kommer fra USA's latterlige nyhedsprogrammer.
  Det er helt klart hipster-agtigt at bære symboler på noget brutalt og voldeligt fordi det er sejt. Men jeg ser intet galt i det, hvis man rent faktisk sympatisere med ham og kan tale for sig.
  Jeg betvivler ikke at Manson har begået brutale voldshandlinger før hans lange fængselsdom, og det er muligt at han har dræbt mennesker. Men det havde alt sammen noget at gøre med penge og stoffer. Han ville ikke være større end The Beatles eller konge af de sorte. Han ville bare have sex og stoffer.
  Han var måske mere end små-kriminel, men ikke nok til at blive opfattet som 'pure evil'.

  Så vidt jeg ved er han dømt for at udføre mordende, og ikke blot for at være bagmand, selvom han officielt bliver betegnet kun som bagmand. Hvilket også er grunden til at mange personer, som tror på Helter Skelter (bogen) sympatiserer med ham.

  Men jeg vil anbefale at du ser de videoer jeg har linket til, hvis du får tid. Man kommer hurtigt ind i sagen, i forhold til hvis man satte dig ned og så et interview med Manson. Han virker ofte lidt kryptisk.

  SvarSlet
 7. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 8. Fint indlæg! Der er også nogle lidt mere mainstream tilfælde hvor folk "glemmer" at der er tale om levende mennesker. Jeg tænker på reality-shows hvor man bringer en tilfældig flok mennesker i en konflikt med hinanden og ser på optagelser af det som om det var et fiktivt drama. Eller filmklip på nettet med "sjove" ulykker. Eller voldsfilm hvor der reklameres med at de er baseret på virkelige hændelser - altså det at drabene er autentiske øger underholdningsværdien. Eller når et TV-hold følger i røven på politiet. Eller når man ser porno uden at tænke over hvordan den her pige egentlig er endt foran det kamera.

  Sjovt, der er altid tale om folk der ser på en skærm ...

  SvarSlet