torsdag den 28. april 2011

Er du lidt kongelig?

Det er du, ifølge Berlingskes overskriftsredaktør. Avisen skriver nemlig: "Vi er vel alle sammen lidt royale":
Og nej, det giver jo ingen mening. "Artiklen" giver i øvrigt heller ingen mening - den er en eller anden slags vævende tankestrøm uden nogen rød tråd eller formål. Men i det mindste er den ikke lige så grotesk dum som overskriften.

Vi kan af gode grunde ikke "allesammen" være "lidt royale". Royal betyder jo kongelig - som i: Den person, der er født til at blive konge i et monarki. Det er vi bestemt ikke allesammen. Det er faktisk kun én person, som kan være konge i et monarki. Mono betyder jo "én". Hvis vi alle var "royale" så ville der ikke være nogen royale, for royale er netop folk der har særlige privilegier, som andre ikke har. Skal vi virkelig skære det ud i pap? Har i ingen ordbøger derinde på redaktionen? Monarki er ikke noget gradvist - vi er ikke alle "lidt" kongelige. Sikken noget pjat.

...Imbecile tåber.

Artiklen selv giver i øvrigt ikke megen mening - den er knap nok læselig. Men den smule indhold, der dog er i den, er en direkte modsigelse af den idiotiske overskrift, som en klaphat af en redaktør har valgt. Forfatter-aspiranten, Sarah Skarum, skriver nemlig følgende pseudo-filosofiske og lomme-psykologiske ordskvalder om en persons begrundelse for at ville se den britiske kronprins' bryllup ("fordi det er kongeligt"):
"For hende er det svar nok. Er det det for andre? For dig? For mig? Måske. De er kongelige, vi ser på dem, og vi ser op til dem, for de er alt det, vi ikke selv er." [min fremhævelse]
"De er alt det, vi ikke selv er." Det er noget af en overdrivelse. "De" - dvs de kongelige - er mange ting, som "vi" også er (dødelige, for eksempel). Men der er i hvert fald én ting, som de er og vi overhovedet ikke er: royale. Den væsentlige forskel på "os og dem" har Sarah Skarum trods alt fanget. Men det har de åbenbart ikke inde på Berlingskes redaktion.

1 kommentar:

  1. Og med ham kong Christian den noget, har næsten hele Danmark sgu alligevel noget blåt blod i årerne.

    SvarSlet