tirsdag den 22. februar 2011

Grafiti: En del af dansk kulturarv

Karen Jespersen har begået en helt hysterisk skrivelse i Berlingske i anledning af at en jydsk knægt har begået noget graffitien af Jellingestenene. Selvom hun idag er medlem af et parti, der kalder sig "liberalt", er hendes kronik en fremvisning i reaktionær, nationalistisk ultra-konservatisme, hvor hun får kædet denne begivenhed sammen med alt, der åbenbart er galt med det danske samfund: Fra respektløs humor, ungdomsoprøret i 1970erne (som hun vist selv var en del af), pjæk, "manglende disciplin" og for få undervisningstimer i skolerne (der glemte hun vist at nævne noget om de nedskæringer hun selv har været med til at lave), indvandring og kulturel forandring, generel slendrian, manglende autoritetstro og meget meget mere.

Alt sammen er det eksempler på, at det danske samfund er i forfald, og det er åbenbart dét, der er grunden til at en 15-årig dreng er blevet forvirret og har tagget på en sten af kulturhistorisk betydning. Graffitien er intet mindre end "et udtryk for opløsning af normer, kultur og fællesskab". Verden er kort sagt af lave og sæderne er i forfald og det hele er noget møj i Danmark, og Dybbyl Mølle maler også helt af helvede til. Det er derfor der er bandekrig, svineinfluenza og graffiti.... eller noget. Jeg er ikke sikker på hvordan det alt sammen hænger sammen, men det gør det altså.

mandag den 21. februar 2011

Never underestimate the power of popular rage

Ja, jeg ved ikke hvorfor den overskrift skulle være på engelsk, men det blev den. Tjek de her to artikler fra Politiken - skrevet med blot 2 dages mellemrum.
19. feb. 2011: Ekspert: Gaddafi regerer med barsk undertrykkelse
De folkelige protester i Libyen vil måske være forgæves. Det er usandsynligt, Gaddafi går af, siger forsker.

21. feb. 2011: Ekspert: Demonstranter kan vælte Gaddafi
Urolighederne i Libyen kan vælte landets diktator, Muammar Gaddafi, vurderer ekspert.

Ja, det er altså den samme ekspert, der udtaler sig i begge artikler. Stor respekt til Peter Seeberg fra Center for Mellemøststudier på SDU for at være klar til at skifte mening efter en forhastet analyse. Tingene går stærkt i Nordafrika og Mellemøsten lige nu, og selv ikke en mellemøst-ekspert kan regne med, at det han vidste igår også vil være sandheden i morgen. Alle "Mellemøst-studier" og -eksperter er ved at få opdateret alt sit stof i disse dage.