lørdag den 21. januar 2012

Løb til håndvasken!


Billede 1 (til venstre): En artikel fra Berlingerens hjemmeside, hvor 2 SFere er vrede over at være blevet fejlciteret i en artikel på DR.dk, som de opfatter som manipulerende og utroværdig. De mener ikke, at de har sagt, det de blev citeret for, og synes desuden, at det er manipulerende tabloid-journalistik at omtale et møde, der har været planlagt i lang tid, som et "krisemøde". De er blevet beskrevet som "rasende", hvilket de begge slet ikke selv mener de er. (Jeg håber at jeg ikke misrepræsenterer de to SFere her, men jeg tror det ikke). Det har Berlingeren skrevet en artikel om. Fair nok.

Billede 2 (til højre): En artikel fra Berlingerens hjemmeside bragt cirka en time før den anden artikel. Denne artikel handler om, at der er to SFere som er "rasende", og at deres parti derfor har indkaldt til "krisemøde". Ja! Det er den samme artikel, som de to SFere kalder "lodret løgn" og tabloid-agtig, i den første artikel. Berlingske har altså selv bragt den artikel, som var løgnagtig, og nu kan de så også bringe den artikel, hvor ofrene for tabloid-journalistikken brokker sig.

Men læg mærke til, at i det første billede - altså i "dementi-artiklen" sørger Berlingeren for at distancere sig langt væk fra den første "løgnagtige" artikel, ved at understrege, at det altså er DR, som bliver kritiseret, og at det var DR, som fejlagtigt beskrev et møde som et "krisemøde".

Smart! Jeg kan godt se, hvad i gjorde der! Og det er skide smart. I vil gerne både have kagen og spise den. I vil gerne sælge lorten, men i vil ikke have beskidte fingre. I vil gerne viderebringe tabloid-journalistikken, men når den kritiseres, så vil i ikke kendes ved den.

Og det er da også rigtigt nok, at i den først offentliggjorte artikel - den med "krisemødet" - der skrev i da også: "Det skriver DR Nyheder." I har altså bare citeret et andet medie - eller kopieret deres artikel, så i kan sælge jeres egen avis fuld af copy-paste-artikler. Det er altså ikke jer, der har "startet det".

Men hvem er værst? Løgneren eller den der er så dum at han spreder løgnehistorien uden først at undersøge om den er sand? Skal i ikke forestille at være journalister? Hvorfor laver i så ikke selvstændig journalistisk research og fakta-check inden i viderebringer andres historier? Hvorfor laver i ikke fakta-check inden i spreder måske løgnagtige oplysninger?

Og hvorfor vedkender i jer ikke, at kritikken ikke bør gå på det medie der startede historien alene, men i lige så høj grad burde gælde jer, der har opgivet enhver forestilling om at bedrive journalistik, og i stedet straks og ukritisk viderebringer hvad som helst, der har været i et andet medie? Det er jo også jer, der har lavet sjusket journalistik - i har viderebragt en historie uden at tjekke dens sandhedsværdi eller noget som helst andet journalistisk.

Dette gælder jo ikke bare DR - eller Berlingske for den sags skyld - det er det meste af medie-maskineriet i Danmark, der fungerer på den måde: En enkelt journalist kan skrive en ikke-underbygget historie (som han måske har fundet i et udenlandsk medie), og så snart den historie er i ét medie, så havner den også i alle de andre. Det er som om de større danske aviser i virkeligheden bare kunne lægge sig sammen og udkomme som én avis, for deres nyheder er jo for det meste bare copy-paste fra de andre.

Og så klager jeres redaktør over at det er svært at sælge aviser og kræver statsblåstempling af hendes avis som et officielt anerkendt "seriøst medie"? Vorherrebevares...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar