onsdag den 29. februar 2012

Tal og overskrifter

Avis-overskrifter er jo ikke lige det sted hvor man skal forvente mest sproglig eller matematisk nøjagtighed. Faktisk bør man forvente, at den del af avisen, der har det største blikfang, også er den del, der er mest vildledende. Sådan er det generelt.

Her vil jeg blot have lidt sjov med Politikens hjemmeside. Billedet til højre er et screenshot fra Politiken.dk fra idag (29. februar 2012).

Se på rubrikken øverst til højre: "Hvert 4. forhold starter ikke her", står der, og med "her" mener de "på Dating.dk". Hvad betyder det egentlig? Hvis de antager, at deres læsere kan læse, så antyder overskriften jo at hele 75% af alle forhold starter på Dating.dk. Hvis hvert 4. forhold (25% af alle forhold) ikke starter "her", så efterlader det jo 75% af alle forhold, som man må antage befinder sig i kategorien "starter her". Det er en groft misvisende overskrift, eftersom det artiklen handler om, er at det faktisk er under 25% af alle forhold, som starter på Dating.dk. Men som sagt, så må avis-overskrifter gerne være misvisende, og man skal ikke læse dem bogstaveligt.

Se så på rubrikken nederst. Den om at "Jan fylder 12 år, men er i virkeligheden 48". Hvis Jan i virkeligheden er 48 år, hvad er det så for en uvirkelighed, hvor han fylder 12, og hvorfor har Politiken en historie på forsiden, som handler om noget, der slet ikke er i virkeligheden? Burde et af de journalistiske væsentlighedskriterier ikke være "er det i virkeligheden?" Der står også, at "Dagens fødselarer skal i princippet være 72 år, før de kan tage kørekort". Hvad er det for et princip? I hvert fald ikke det princip, som gælder i virkeligheden, hvor man kan tage kørekort 18 år efter, at man er født. Det er det princip, som gælder i virkelighedens Danmark. Det er altså slet og ret løgn, når artiklen påstår, at der findes sådan et princip, som de skriver om. Men som sagt: Det er ikke i avis-overskrifter (eller deres underrubrikker), at man skal forvente at blive klogere om noget, og man skal naturligvis ikke tage dem alvorligt.

Men se så på rubrikken øverst til venstre: "Kraftigste fald i huspriser i 70 år", står der, og det er alt der står. Når den rubrik er pladseret så tæt på andre rubrikker, hvor redaktøren slår fast, at man ikke skal tage avisens overskrifter og deres brug af tal og matematik alvorligt, så bliver jeg jo alvorligt i tvivl om, hvorvidt man skal kunne stole på denne overskrift og hvad den mener med matematiske begreber som "fald" og "70 år". For det er vel slået fast, at man ikke skal tage avisoverskrifterne bogstaveligt, så det må vel også gælde denne?

2 kommentarer:

  1. Du tager vist aviser mere alvorligt, end de selv gør... :)

    SvarSlet
  2. ja, det tror jeg også. Jeg forventer mere.

    SvarSlet