fredag den 30. marts 2012

Ritzau og DR-Østjylland savner spænding

Kan du huske dengang, da Søren Astrup dækkede uroligheder for Politikens netavis og savnede spænding, så han opdigtede historier om at alle mulige udenlandske regeringer advarede mod at besøge det ifølge Søren Astrup meget farlige København?

Nu er det Ritzau - og dermed samtlige danske dagblade - der forsøger at piske en stemning op af ingenting (præcisering: det er åbenbart DR-Østjylland der først skrev historien, Ritzau har så kopieret den og sendt den til alle landets medier som så selv har kopieret den fra Ritzau...).

I landets aviser kan man idag læse Ritzau-telegrammet om, at "USA advarer sine borgere mod omstridt Aarhus-demonstration". Det er sådan set rigtigt nok - bortset fra at det er lidt overdrevet.

At skrive "USA advarer" giver det fejlagtige indtryk at nogen i USA og den amerikanske regering skulle have hørt om hvad der foregår i Danmark, men det er altså bare den amerikanske ambassade i København. På samme måde: det er ikke alle USAs borgere, der har modtaget en advarsel. Det er bare de amerikanere, som bor i Danmark.

Alt dette fremgår også af DR-Østjyllands oprindelige historie, men Ritzau skulle altså lige forvride den og give den en tand til, så det lød mere bombastisk da det kom ud i resten af landets medier. Resten af den sensationalistiske manipulation i artiklen kan DR-Østjylland dog ikke tørre af på Ritzau, for den har de selv stået for.

DRs journalist har nemlig opsøgt en stakkels Chefpolitiinspektør, som ikke kender noget til ambasssadernes praksisser, og bildt ham ind, at den amerikanske ambassades advarsel til sine borgere i Danmark er noget helt unikt og et tegn på at amerikanerne på højt niveau tager det meget alvorligt hvad der sker i Århus. Om journalisten er uvidende eller bevidst har forsøgt at lave en historie ud af ingenting ved jeg ikke, men hun har bundet den stakkels politimand en historie på ærmet og givet ham unødige bekymringer.

Det er nemlig ikke unikt at den amerikanske ambassade sender sådan en advarsel. Det har intet med den specifikke demonstration at gøre (selvom det nok er lidt mere alvorligt når voldelige nazistiske hooligans fra flere lande har bebudet deres ankomst). Den amerikanske ambassade udsender nemlig altid advarsler til sine borgere i udlandet, når der er demonstrationer.

Den amerikanske ambassade i Danmark sender nemlig emails til de amerikanere, som har oplyst til ambassaden at de befinder sig i Danmark, når der er noget, ambassaden mener, at de bør være opmærksomme på. En demonstration som den i Århus er jo helt oplagt noget, folk bør være opmærksomme på. Når den amerikanske ambassade skriver om demonstrationer, så skriver den altid at folk bør holde sig væk fra dem og være påpasselige. Det er måske udemokratisk sådan altid at opfordre ens borgere til at holde sig væk fra en af demokratiets grundpiller, men sådan er det. Der er intet nyt i at de udsender sådan en advarsel - det gør de hver gang der er større demonstrationer!

Det kan politimanden selvfølgelig ikke vide, så han bliver forståeligt nok chokeret, når en manipulerende journalist bilder ham ind, at den amerikanske regering er stærkt bekymret for om det danske politi nu også kan håndtere situationen. Det er klart nok, at han så siger, at "det er helt ude af proportioner".

Journalisten har jo ikke fortalt ham noget om, hvad proportionerne er. Proportionerne er jo det at den amerikanske ambassade rutinemæssigt rundsender advarsler til sine borgere om at holde sig væk fra demonstrationer. Det er altså ikke noget specielt for denne demonstration. Og det er altså slet ikke ude af proportioner men en helt almindelig praksis, som journalisten kunne have sat sig ind i, hvis vedkommende gad.

Hun får også presset den stakkels politiinspektør til at tage afstand fra den amerikanske praksis med ordene: "Det får et fokus rundt i verden, som det slet ikke skulle have haft". Journalisten har belejligt glemt at fortælle ham, at det slet ikke er "rundt i verden", men bare ovre i ambassade-kvarteret i København, at der har været lidt fokus på sagen. Hun har altså fået ham til at tro, at det er noget de diskuterer på regeringsniveau i USA - eller også tror hun det vitterligt selv! - selvom det bare er en embedsmand i København, der udsender den slags meddelelser.

Historien er helt klart ude af proportioner. Men det er DR-Østjylland og Ritzau, der ikke har proportionerne i orden. Skriver de måske om det, hver eneste gang den amerikanske ambassade udsender en meddelelse om en demonstration til sine borgere i Danmark? Nej. Det gør de ikke, og derfor kan de nu manipulere med læserne og politiet og bilde dem ind, at det nu er noget helt ekstraordinært. Det er det ikke. Det er bare nogle journalister der savner spænding og derfor forsøger at skabe en historie ud af ingenting.

Der er mange slags løgn... En af dem er at fortie væsentlige dele af sandheden i den historie man dækker. Når man undlader at oplyse læserne og ens interview-ofre om, at det faktisk er standard rutine og dermed ikke noget særligt, for derved at give det indtryk at situationen er helt ekstaordinær, så lyver man også. Også selvom man ikke har sagt noget direkte falsk.

At journalisten ikke forsøger at fortælle den fulde sandhed fremgår af historien: Det ville være oplagt i den historie at kontakte den amerikanske ambassade for at få en kommentar. Havde man gjort det, så ville man have fundet ud af, at det er rutine at udsende den slags "advarsler", og så ville man have opdaget, at man faktisk ikke har nogen historie. Det var ganske smart af Lene Kok ikke at forsøge at lave det simple journalistiske arbejde, som ville have gjort hendes historie ubrugelig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar