mandag den 7. maj 2012

Ikke rigtigt = ?

Som tidligere nævnt opererer journaliststanden med nogle alternative sandhedsværdier, hvor politikere og andre aldrig lyver men altid kun "taler usandt".

Idag har jeg nu også lært, at man ifølge den journalistiske logik heller ikke kan handle forkert - man kan åbenbart kun handle "urigtigt". På normalt dansk er "forkert" ellers det omvendte af "rigtigt", men ikke på journalitisk.

Her kunne man så måske tro at det omvendte af "urigtigt" ville være "rigtigt" (eller "korrekt"), således at det omvendte af, at mene at nogen handlede "urigtigt" (dvs. "forkert" på normalt dansk), ville være at mene, at de handlede korrekt (eller rigtigt). Men sådan forholder det sig ikke. Man må nemlig huske på at politikere, når de omtales i aviserne, sjældent kan mene noget aktivt - de kan kun "ikke-mene". Altså kan man ikke mene, at noget var korrekt, man kan kun ikke-mene at det var "urigtigt". Forvirret?

Her er et citat fra Politiken, hvor du kan se hvordan det fungerer:
Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde, mener ikke, at Skanderborg Kommune har handlet urigtigt i en sag, hvor en institutionsleder står anklaget for seksuelle overgreb mod flere børn.
Jamen ér det da ikke en smuk formulering? Giver det ikke god mening nu?

1 kommentar: