torsdag den 26. juli 2012

Harald Blåtand, kristendom og nationalistisk mytedannelse

Arkæologer har for nyligt fundet nogle kristne gravpladser i Danmark fra 800-tallet. Det er ca. 100 år før Harald Blåtand lod nogen skrive på Jellingestenen, at han "gjorde danerne kristne".

Det er jo interessant nok i sig selv, men ikke for journalister, der har behov for at fordreje videnskabelige opdagelser, så de passer ind i en eller anden fjollet nutidig kontekst.


Politiken skriver således, at Harald Blåtand nu er blevet afsløret i "politisk spin", eftersom der jo var kristne i Danmark længe før Harald Blåtand "kristnede danerne". Vorherrebevares! Selvfølgelig var der kristne i Danmark før en eller anden konge erklærede at det skulle være den officielle religion i landet. Der var vel for pokker da ingen andre end meget dumme journalister, som troede at kongen bare fandt på det lige pludselig og så skete det med ét? Hvor er det dog en plat vinkling at lægge på sådan en nyhed - som om vi læsere ikke kan forstå og fascineres af et historisk fund uden at journalisterne absolut skal "fortolke" det for os ind i den nutidige journalist-verden med "spin-doktorer" og andet pjank.

Berlingeren ser det derimod som en lejlighed til at videreføre og forstærke den nationalistiske myte om at Danmark har været en kristen nation helt tilbage til Harald Blåtand - og nu endnu længere tilbage. De skriver gudhjælpemig, at "vi blev kristne lang tid før Blåtand". Som om der går en lige linie tibage fra alle "os", der bor i Danmark nu tilbage til de, der boede i området for over 1000 år siden. Og som om fundet af nogle få kristne grave betyder, at hele samfundet var kristent. Og som om "vi" i dag er et samlet kristent folk. Det mytologiske "vi" som journalisten (fejlagtigt) tilskriver arkæologerne var altså langt mere ikke-kristent end kristent. Med mindre da journalisten hævder, at "vi" kun nedstammer fra de kristne og ikke de ikke-kristne i vikingetiden - altså at det kun er den kristne del af historien der har national værdi og legitimitet.

De er alle fulde af løgn - dvs både journalisterne og Harald Blåtand (ikke arkæologerne). Selvfølgelig var der kristne før Harald Blåtand gjorde det til "statsreligion", og det er der næppe nogen seriøse tænkere der har tvivlet på. Men Harald Blåtand gjorde ikke "danerne" til et samlet kristent folk. Som jeg skrev her, så var "Danmark endnu ikke den kristne nationalstat med enevælde og statsreligion, som det senere skulle blive til."

Der var kristne før Harald Blåtand, og der var ikke-kristne lang tid efter Harald Blåtand. Hans Jellingesten har ikke noget med "danernes" religion generelt at gøre - den er en politisk erklæring som gav ham alliancer med andre kristne kongedømmer. Som arkæologerne selv fortæller, så slog kristendommen "først igennem omkring 1000-skiftet" - altså flere årtier efter Harald Blåtands proklamation.

Hvor må det dog være trælst, at man ikke kan lave forskning og fortælle om sine spændende opdagelser, uden at journalister absolut skal lave det om til populistisk pjank eller nationalistisk vås.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar