tirsdag den 19. marts 2013

"En slags voldsmand" udsat for et slags "mordforsøg" af journalist

Religionshistorikeren Mikael Rothstein har åbenbart kaldt konspirationsteoretikeren Lars Hedegaard for "en slags voldsmand". Jeg kan ikke finde den tekst, hvor det skulle være sket, men jeg gætter på, at det ikke var bogstaveligt ment.

Lars Hedegaard har jo ikke selv personligt lagt hånd på nogen - han har blot propagandanderet for den teori, at verdens muslimer er i gang med at gennemføre en hemmelig plan om at infiltrere og kontrollere vigtige danske og europæiske politiske institutioner, og at de derfor bør beregnes som en slags besættelsesmagt, som almindelige folk bør danne en militant modstandsbevægelse imod og eventuelt bekæmpe med våben. Det kan man vist godt kalde "voldsretorik", og det kan nok godt anspore nogen til at benytte vold, men i bogstaveligste forstand er Lars Hedegaard naturligvis ingen voldsmand. Lars Hedegaard har blot benyttet ord, og som vi alle ved, så er ord jo helt uskadelige (tænk bare på ord som "Angrib!").

"Den, der sidestiller ord med vold og drab..."

Det har foranlediget flere læserbreve og kronikker fra kendisser og reality-stjerner, som forsvarer Lars Hedegaard mod den væmmelige anklage og retter anklagen den anden vej: Mikael Rothstein er en såkaldt "fjende af ytringsfriheden" skriver både Lars Hedegaard selv og Henrik Dahl (der er kendt for at spille "sociolog" på TV). Henrik Dahl fortæller, at "truslen mod ytringsfriheden" kommer fra "folk som Mikael Rothstein, der ligestiller ord med vold og drab."

Jeg ved ikke om det passer - det lyder som lidt af en overdrivelse - men det er rigtigt nok, at man ikke generelt skal sidestille ord med vold og drab. Jeg kan derfor godt forstå, at Lars Hedegaard "får kvalme" over Rothsteins påstand om, at Hedegaard skulle være "en slags voldsmand".

"... er fjende af ytringsfriheden"


Af denne grund må vi alle kunne regne med, at Lars Hedegaard og Henrik Dahl straks farer til tasterne og skriver harmdirrende læserbreve, hvor de tager afstand fra Søren Krarup, som - i hvad der må være et fuldstændigt misforstået "forsvar" for Hedegaard - påstår, at journalisten Martin Krasnik bogstaveligt talt har begået et "mordforsøg" på Lars Hedegaard, da de mødtes under et interview på DR-programmet Deadline den 17.marts (se det her).

Hedegaard var selv til stede - det var trods alt ham, der blev interviewet - og kan altså bevidne, at Krasnik ikke gjorde andet end at stille spørgsmål og bruge ord, og på intet tidspunkt forsøgte at myrde Hedegaard i nogen bogstavelig forstand.

Hvis Hedegaard får "kvalme" over at Rothstein har kaldt ham en "slags voldsmand", når han jo blot har benyttet ord, så må han da virkelig blive utilpas og brække sig over Krarup, der kalder Krasnik for en morder, selvom han også blot har benyttet ord. En hædersmand som Hedegaard vil naturligvis straks undsige sig sådan et "forsvar" for sin person - et forsvar, der jo netop består i den slags ytringsfrihedsfjendtlig retorik, som Hedegaard er imod. Den slags kan Hedegaard naturligvis ikke have siddende på sig!

Og en intellektuel med en integritet af Henrik Dahls kaliber vil med det samme henvende sig til alle landets medie-institutioner, for at få mulighed for at fortælle, at når Søren Krarup bogstaveligt talt ligestiller ord - i form af kritiske journalistiske spørgsmål - med regulære "drabsforsøg", så er det Søren Krarup, der udgør en "trussel mod ytringsfriheden". Henrik Dahl, der så gerne vil være overalt og altid får mulighed for det, må naturligvis benytte sin ekstraordinært priviligerede adgang til medierne til at tage afstand fra dette angreb på ytringsfriheden og journalistikken.

Ikke? Jo, naturligvis. Det er da det mindste man kan forvente. Alt andet ville være hykleri af værste skuffe.

2 kommentarer:

  1. Trykkefrihedsselskabet kæder nu også selv satirisk Krasnik sammen med "mord":
    http://www.sappho.dk/v259.htm

    SvarSlet
  2. tak for link. Jeg har smidt det videre hertil: http://modkraft.dk/comment/34062#comment-34062 Nu har DR i øvrigt også opdaget det: http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/Medier/2013/03/25/143131.htm

    Hedegaard himself har også selv brugt voldsmetaforer (jeg formoder det er en metafor - jeg er nemlig flinkere ved ham end han selv er ved andre), da han kaldte interviewet for en "eksekution", hvilket må være dårligt engelsk og dårligt dansk for "henrettelse" (ellers kan jeg ikke se hvad det skulle betyde i den kontekst): http://www.b.dk/kommentarer/hedegaard-historien-om-et-saakaldt-interview

    SvarSlet