onsdag den 8. maj 2013

Marie Krarup og den mytologiske ondskab

I dag skriver Marie Krarup i sin dagbog:
I dag er alle enige om, at nazismen står for alt, hvad der er ondt. Den opfattelse deler jeg selv. Og jeg er derfor uendeligt træt af at blive kaldt ”nazist”.
Det er klart: Hvis nazisme betyder "Alt Der Er Ondt", så er der ingen faktiske mennesker, som kan være nazister. Hitler var f.eks. god ved dyr og stod således ikke for ALT der er ondt. I det hele taget er der næppe noget menneske, som ikke har et eller andet "godt" over sig. "Den Rene Ondskab" hører til i metafysikken og religionen og har selv dér ikke noget med virkelige mennesker at gøre.

Hvis nazisten er en fiktiv og idealiseret dæmon, så er den ikke et menneske, så er den en idé, og intet menneske kan leve op til denne idé. (Dette er i øvrigt en argumentation fru Krarup udemærket kender fra Tidehverv om menneskets utilstrækkelighed i forhold til Guds uendelige godhed). 

Altså har fru Krarup ikke bare reddet sig selv fra at få nogle af sine holdninger sammenlignet med nazismens, men også reddet alle nazister fra at blive sammenlignet med den historiske nazisme. Den historiske nazisme er nemlig i fru Krarups version ikke længere en konkret og virkelig historisk begivenhed/ideologi, men en mytologisk idé om "Det Onde". Dermed var selv nazismen ikke "Nazistisk" i fru Krarups religiøse opfattelse.NB. Se også Ole Wolfs fremragende indlæg om "Den mytologiske nazist", som har samme pointe. Her er et uddrag:
Den mytologiske nazist er mytologisk, fordi den mytologiske nazist ikke findes. Virkelighedens nazister var ikke som denne mytologiske nazist. Den mytologiske nazist og virkelighedens nazist optræder i hver sin verden. Den mytologiske nazist findes i samme verden, som der findes drager, trolde og andre fantasiuhyrer. Virkelighedens nazist fandtes derimod i vores egen verden. Virkelighedens nazister havde en række holdninger og værdier, drømme og forestillinger, håb og planer, og de var mennesker af kød og blod som alle vi andre.
[..]
Forestillingen om den mytologiske nazist er uheldig, fordi den gør det besværligt - måske endda umuligt - at genkende virkelige nazister. Hvis man tror, at en "rigtig" nazist genkendes ved det mytologiske væsens træk, vil man aldrig få øje på en "rigtig" nazist, for man spejder ud i en fantasiverden, der ikke er beboet af virkelige, eksisterende mennesker.

PS. Resten af hendes dagbogsindlæg er noget ahistorisk sludder, som afslører at ikke alene ved hun ikke meget om den historiske nazisme, men minsandten heller ikke om de ideologier hun ellers bekender sig til: konservatismen og kristendommen. Jeg gider ikke at gennemgå det pjat, for det er virkelig historieløst fra ende til anden. Det eneste interessante ved det er spørgsmålet: Hvordan pokker kan hun være samfundsfagslærer, når hun ved så lidt om væsentlige samfundsbegivenheder og -ideologier?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar