fredag den 25. april 2014

Politisk nærblindhedI denne video ses et klip fra DEN ENESTE protestform, som Enhedslisten eksplicit fremhæver som legitim og endda kalder et "forbillede" for demokratisk socialisme:
Vi har de seneste dage selv refereret til kasserolle-revolutionen i Island som et forbillede, hvor den islandske befolkning pressede den borgerlige regering til at udskrive valg, og i stedet valgte en ny regering, som ville føre en ansvarlig økonomisk politik, der tog hensyn til mennesker frem for banker og finansspekulanter.
http://www.enhedslisten.dk/artikel/enhedslisten-vil-en-fredelig-social-og-demokratisk-samfundsforandring-70045
Det var da islændinge i 2008 gik på gaderne med gryder og fløjter og larmede alt hvad de kunne for at overdøve politikerne - de stormede sågar parlamentet og overdøvede en live-udsendelse med regeringen på statskanalen. Det er altså Enhedslistens store forbillede for hvordan demokratiske protester bør fungere. I hvert fald i 2012, da Enhedslisten skrev ovenstående.

I dag skriver Enhedslisten derimod om en lignende (men langt mildere) protest i Danmark: 

Enhedslisten støtter ikke den type protester. Vi synes, det er forkert bevidst at forhindre de inviterede talere i at komme til orde første maj. Samtidig fjerner det fokus fra regeringens arbejderfjendske politik. [..] aktioner som den [..] år er udemokratisk, sætter regeringens politikere i en offerrolle og flytter fokus fra den rimelige kritik af regeringens asociale politik.
http://www.enhedslisten.dk/artikel/udtalelse-vedr-larmedemonstration-72709
Jaja, man kan ændre meget mening på 2 år. Eller også er det endnu et eksempel på det klassiske venstrefløjsfænomen: "politisk nærblindhed" - når alt det, der er langt væk i tid og rum, fremstår mere flot og klart, end når det samme foregår her og nu, hvor det derimod virker uforståeligt og grimt. Man må tage afstand fra de ting, der foregår tæt på, for når de er kommet på afstand, så virker de meget pænere. 

En lettere redigeret udgave af dette indlæg er nu også lagt på Modkraft.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar