tirsdag den 2. februar 2016

Jo, DRs USA-kender, amerikanere er faktisk også socialister

I går var der valg internt hos Demokraterne i den amerikanske delstat Iowa. Hillary Clinton og Bernie Sanders fik omtrent lige mange stemmer. I den anledning har Danmarks Radio interviewet en såkaldt "USA-kender," som (bort)forklarer resultatet. Han mener at det er et rent protest-valg mod Hillary og bestemt ikke har noget at gøre med at folk faktisk er politisk enige med Sanders.
- Det er ikke fordi, halvdelen af de demokratiske vælgere er blevet socialister. Bernie Sanders er bare det eneste alternativ til Hillary Clinton, og han har formået at samle de vælgere op, siger Anders Agner Pedersen.
Det er vigtigt at i får budskabet, så jeg gentager det lige for propaganda-effekten: "Det er ikke fordi, halvdelen af de demokratiske vælgere er blevet socialister!" Det må i endelig ikke tro!


Og der er det så, at jeg spørger mig selv: Hvor godt kender den "USA-kender" egentlig USA? Altså det USA og de amerikanere som ikke lige arbejder på Capitol Hill i DC? Hvis man vil have titlen som "USA-kender" bør man så ikke i det mindste følge lidt med i de store amerikanske aviser og meningsmålinger om hvad amerikanerne faktisk mener og den slags? Det behøver man ikke at forlade DC for (selvom det hjælper).

Jeg citerer fra Washington Post:
A little-noticed data point in the new Selzer & Co. Iowa poll, in fact, shows that 43 percent of likely voters in the Feb. 1 caucuses say they would use the word "socialist" to describe themselves.

Lignende meningsmålinger med tilsvarende resultater på landsplan er også lavet af analyseinstitutter som The Rasmussen Report, Gallup, m.v. Her er et citat fra CSMonitor med flere tal:
The Selzer & Co. poll found that tepid but substantial support for socialism reflects a national acceptance. According to a June 2015 Gallup poll, 47 percent of surveyed voters around the country say they would vote for a socialist. Among Democrats, that figure grows to 59 percent.
In The New York Times/CBS News poll conducted November, 56 percent of Democratic primary voters nationally said they felt positive about socialism as a governing philosophy, versus 29 percent who took a negative view. [..]
But American’s subtle embrace of socialism is not a fresh trend – especially not among younger and Democratic voters. Surveys show that Democrats and other demographic groups were already warmed up to the idea of “socialism” half a decade ago.
In a 2009 Rasmussen poll, only 53 percent of Americans said they believed capitalism was better than socialism. A December 2011 Pew survey found that while 60 percent of Americans viewed socialism negatively, 59 percent of liberal democrats were in support of it.
Så jo. Det er faktisk tilfældet at "halvdelen af de demokratiske vælgere er blevet socialister"! I hvert fald ifølge dem selv. Der er nok ingen tvivl om at de mener noget andet med "socialisme" end jeg gør, men the facts on the ground (i modsætning til the facts on The Hill) er at op mod halvdelen af USAs Demokrater faktisk identificerer sig som mere eller mindre socialistiske. Det reflekteres naturligvis ikke i holdningerne i Kongressen eller i den førte politik, men det var jo heller ikke det Anders Agner Pedersen udtalte sig om.

Hvorfor er det så svært at tro på at der findes et ikke ubetydeligt antal socialister i USA? Så svært at selv en "USA-kender" og vel sagtens de fleste hjemlige mediers USA-korrespondenter ikke opfanger det, selvom måling efter måling viser det? Er det virkelig noget der er så utroligt at selv når de står lige foran dig, så kan du ikke se det fordi din hjerne filtrerer det væk som noget der ikke passer ind i verdensbilledet og derfor ikke kan være rigtigt?
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar